Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina kan verder, met huiswerk

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Het bestuur en de directie van FrieslandCampina hebben voorlopig hun zin gekregen. Ondanks protest van veel leden zijn de voorgestelde aanpassingen van het melkgeldreglement vrijwel ongeschonden doorgevoerd.

Vanaf het tweede jaar dat de nieuwe regeling ingaat, kunnen de leden een deel van het gekorte geld terugverdienen. Aan de onderneming nu de opdracht om het beste te maken van de extra financiële armslag en meer geld te verdienen.

Lees ook: FrieslandCampina komt bezorgde leden tegemoet

Beloften waarmaken

Ook bindt FrieslandCampina iets in bij de vriespunt-discussie en mogelijke melkweigering. Voor het overige zijn beloften gedaan aan de leden: voor een betere communicatie, om de leden meer het gevoel te geven dat ze echt bij de besluitvorming betrokken zijn en dat processen transparanter verlopen.

Dit zijn belangrijke beloften die wél moeten worden waargemaakt. Gebeurt dat niet, dan moet de coöperatie niet vreemd opkijken als de hele zaak als een boemerang terugkeert. Nog een les uit het proces is – hoewel niet zo expliciet verwoord – dat de ledendienst van de coöperatie klant-/eigenaarvriendelijker moet worden. De onderlinge relatie lijkt daar aardig verstoord.

Voorzichtigheid geboden

Tot slot is voorzichtigheid geboden met oude bekende trucjes, zoals: FrieslandCampina wil iets, de NZO en ZuivelNL stemmen voor en Frieslandcampina zegt vervolgens tegen de leden dat het moet omdat ‘de sector’ zo heeft besloten. Het geduld is broos.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin