FrieslandCampina pakt hoogste melkprijs weer terug

09-12-2019 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

FrieslandCampina betaalt met een kale voorschotmelkprijs van € 35,12 wel minder dan vorig jaar.

FrieslandCampina neemt dit jaar weer het stokje over van de meest directe concurrenten als het gaat om het hoogste melkgeld. Dit blijkt uit een vergelijking van de 4 grote zuivelbedrijven die hun (voorschot-)melkprijs tot en met december hebben gepubliceerd.

FrieslandCampina betaalt met een kale voorschotmelkprijs van € 35,12 per 100 kilo wel minder dan vorig jaar (en naar de mening van de onderneming nog bijna € 1,00 teveel, want er wordt nu gewerkt aan een aanpassing van de garantieprijs). Vorig jaar stond de teller op € 35,53. De maximale melkprijs komt dit jaar echter op € 37,62. Dit met name door de PlanetProof-toeslag, die begin dit jaar is ingevoerd. Inclusief interim-uitkering staat de teller zelfs op € 38,27 maximaal. Of en hoeveel geld er nog bij komt, hangt af van de prestaties van de onderneming in het tweede halfjaar van 2019. CEO Hein Schumacher waarschuwde begin oktober voor zwaarder weer.

Lees verder onder de grafiek.

Arla

Er bestaat een kans dat Arla hier overheen gaat. Opvallend is dat dit bedrijf als een van de weinige dit jaar een hogere (voorschot-)melkprijs betaalt dan het vorig jaar deed. Dit jaar betaalt het een kaal voorschot van € 33,67 per 100 kilo. Vorig jaar was het € 32,98. De maximale (voorschot-)melkprijs komt dit jaar uit op € 36,12 (was € 35,33). Veel hangt echter af van de nabetaling van Arla. Vorig jaar keerde het de hele winst uit als nabetaling, wat neerkwam op € 2,30 per 100 kilo. Dit werd gedaan in verband met de droogte, waar veel leden last van hadden.

Royal A-ware

Royal A-ware blijft dit jaar iets achter. De kale melkprijs komt uit op maximaal € 32,57, het maximum op € 37,32. Dat is inclusief alle toeslagen. Vorig jaar bedroeg de kale melkprijs € 35,10 en de maximale prijs € 38,35. Daarmee troefde het FrieslandCampina af.

Onder met name melkveehouders in het Noorden leidt dit tot discussie wie financieel de juiste keuze heeft gemaakt: de overstappers naar A-ware, of de blijvers bij FrieslandCampina. Die vraag is en blijft moeilijk te beantwoorden, omdat veel afhangt van persoonlijke omstandigheden en bedrijfssituaties.

Wie bij Royal A-ware in de Albert Heijn-stroom terecht kon komen, ontvangt gegarandeerd € 3,00 per 100 kilo extra, bovenop € 1,75 aan andere mogelijke toeslagen. Naar verluid zitten zo’n 300 tot 350 boeren in deze stroom. Bij FrieslandCampina is de maximale melkprijs voorbehouden aan de leden die PlanetProof-melk produceren. Hiervoor zijn 600 tot 700 leden gecertificeerd, maar een goed bewaard geheim is hoeveel leden ook daadwerkelijk PlanetProof-melk kunnen leveren. Veel eerst gecertificeerde leveranciers zijn door slechte scores over 2018 weer uit het systeem gevallen.

DOC Kaas

Bij DOC Kaas profiteren leden van een extra toeslag-mogelijkheid, doordat ze sinds maart kunnen deelnemen aan een VLOG-stroom. Hierdoor gaat de maximaal te verdienen toeslag van € 2,25 naar € 3,25 per 100 kilo. Dat is welkom, want het gemiddelde lid ontvangt dit jaar een voorschot (€ 32,09) dat € 1,25 lager is dan vorig jaar. Toen was de kale melkprijs € 33,56, en de maximale melkprijs kwam uit op € 35,60. Dit jaar blijft het bij € 35,10 per 100 kilo.

Alle genoemde melkprijzen gelden bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo en zijn exclusief btw. Ook gelden ze na aftrek van 5 cent per 100 kilo voor ZuivelNL. De melkprijs van Arla is berekend op basis van de Deense publicatie.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer