FrieslandCampina partner in kenniscentrum zuivel Nigeria

14-10-2020 | Laatste update op 17-10 | |
Een medewerker in een magazijn voor onder andere mageremelkpoeder in Nigeria. - Foto: ANP
Een medewerker in een magazijn voor onder andere mageremelkpoeder in Nigeria. - Foto: ANP

FrieslandCampina Wamco Nigeria opent donderdag 15 oktober in samenwerking met diverse partners een nieuw kenniscentrum voor zuivel in Abuja, de hoofdstad van Nigeria.

Het Center for Nigeria Dutch Dairy Development (CNDDD) is volgens een woordvoerder vergelijkbaar met het Sino Dutch Dairy Development Centre in China. Doel is om door het delen van kennis de productiviteit, veiligheid en het kwaliteitsniveau van de gehele Nigeriaanse zuivelketen te verbeteren. Welk bedrag FrieslandCampina in het centrum investeert wil de woordvoerder niet kwijt.

Samenwerking bevorderen

FrieslandCampina-directeur Ben Langat geeft aan dat het nieuwe centrum erop gericht is om de samenwerking tussen de verschillende ketenpartijen te bevorderen. Het gaat hier om samenwerking tussen overheid, de private sector, academici, studenten en melkveehouders. Het CNDDD wordt volgens hem hét onderzoeks- en trainingsinstituut voor de ontwikkeling van de zuivelsector in Nigeria. De focus ligt op fokkerij, management, kwaliteitscontroles en productiviteit per koe.

Grote uitdagingen Nigeriaanse zuivelsector

Volgens Langat staat de Nigeriaanse zuivelsector voor grote uitdagingen. FrieslandCampina wil de sector in samenwerking met de overheid verder professionaliseren. Met een groeiende bevolking kan een sterke agrarische sector een van de pijlers vormen voor economische en sociale stabiliteit.

Import melkpoeder

FrieslandCampina Nigeria importeert melkpoeder om te verwerken tot zuivelproducten. Daarnaast probeert de zuivelonderneming steeds meer lokaal geproduceerde melk te verwerken. Via het Dairy Development Programme (DDP) collecteert FrieslandCampina Wamco nu melk van 9.000 melkveehouders in vijf staten. Desondanks leunen de activiteiten van FrieslandCampina nog steeds voor een belangrijk deel op de import van zuivelgrondstoffen. Dit neemt risico’s met zich mee.

Waarschuwing

De onderneming waarschuwde recent nog voor het feit dat de Nigeriaanse overheid protectionistische maatregelen overweegt om de uitstroom van dollars uit het land een halt toe te roepen. Het terugdringen of zelfs verbieden van de import van grondstoffen als melkpoeder wordt hierbij overwogen. Volgens de woordvoerder is er nu geen sprake van beperkingen.

Willem Veldman


Beheer