FrieslandCampina verhoogt melkprijs, sentiment markt kantelt

28-11-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs van december met 26 cent tot € 62,51 per 100 kilo melk.

Doordat zuivelverwerkers in de afgelopen periode een hogere referentieprijs hadden afgegeven, is een positieve correctie meegenomen in de berekening. Als extraatje aan alle leveranciers rondt FrieslandCampina de garantieprijs niet af naar beneden, maar betaalt ook de cent boven de € 62,50 mee.

De door Food&Agribusiness berekende melkprijs bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo komt uit op € 61,93 per 100 kilo melk. Melkveehouders die recht hebben op de maximale toeslagen kunnen een melkprijs van € 65,43 per 100 kilo melk. Over het hele jaar betaalt het zuivelconcern een gemiddelde melkprijs van € 54,61 uit. Die prijs ligt € 17,38 hoger dan een jaar eerder.

Vrijdag 25 november hield Arla Foods de melkprijs voor december gelijk. Het Belgische Milcobel zag zich in november al genoodzaakt een lagere melkprijs te betalen door de verslechterende situatie op de internationale zuivelmarkt.

Zuivelmarkt kantelt

De situatie op de zuivelmarkt is inmiddels geheel gekanteld en de markt moet over de hele linie prijzen naar beneden bijstellen. Op dit moment blijft de prijs van rauwe melk op de spotmarkt op zo’n 56 cent staan. Room is zelfs nog wat duurder tot zo’n € 7,75 per kilo door de vraag voor de feestdagen aan het einde van het jaar. De verwachting is echter dat deze prijzen in de loop van december flinke stappen terug gaan zetten.

De markten voor boter en poeders zijn al enige tijd veel minder met sterk dalende prijzen als gevolg en kaasprijzen volgen in het kielzog van voornoemde zuivelproducten. Volgens het Duitse ife Instituut stond de melkprijsindex vrijdag 25 november op basis van de slotkoersen van boter en mageremelkpoeder in januari op 45 cent per kilo. Het lijkt erop dat de uitbetalingsprijzen snel richting dit prijsniveau gaan zakken.

Hogere biologische melkprijs FrieslandCampina

De biologische melkprijs van FrieslandCampina stijgt ook nog in december met 43 cent tot een biologische garantieprijs van € 65,18 per 100 kilo melk. Net als bij de gangbare melk is voor biologische melk een kleiner correctie gemaakt doordat referentieprijzen in de afgelopen periode hoger uitvielen. De door Food&Agribusiness berekende melkprijs komt uit op € 65,34 per 100 kilo melk.

De gemiddelde melkprijs voor biologische melk in 2022 van FrieslandCampina komt uit op € 59,63. Daarmee komt die prijs € 10,31 hoger uit dan over 2021. De bovengenoemde melkprijzen zijn exclusief btw. De bijdrage van 5 cent voor ZuivelNL is in mindering gebracht.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer