Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs met € 1,50 in mei

FrieslandCampina mei premium

Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina maakt voor mei een garantieprijs van € 43,25 per 100 kilo melk bekend.

Ten opzichte van april is dat een verlaging van € 1,50. De zuivelverwerker ziet een aanhoudend groot aanbod van melk in Noordwest-Europa en een zwakke vraag. Daardoor verwacht het dat referentiebedrijven hun boerderijmelkprijzen verder zullen verlagen. De gemiddelde garantieprijs over de eerste vijf maanden van het jaar bedraagt weliswaar € 50,90 per 100 kilo melk, maar in de voorgaande maanden is de garantieprijs snel richting € 40 gezakt.

In totaal is de prijsdaling over deze periode al een forse € 16,75. Vorig jaar deed Friesland Campina er zeven maanden over om met ongeveer hetzelfde bedrag van € 43,72 naar € 60 per 100 kilo melk te stijgen. De door Boerderij berekende basis melkprijs komt uit op € 42,64 per 100 kilo melk. De genoemde prijzen zijn exclusief btw en er is bij de door Boerderij berekende prijzen 5,5 cent afgetrokken als bijdrage aan ZuivelNL.

Biologische melkprijs daalt sterker

De biologische garantieprijs komt in mei uit op € 56,25 per 100 kilo melk. Het duikt met een voor deze sector ongekende grote prijsdaling van € 4,75 direct flink onder de € 60-grens. FrieslandCampina verwerkt in de prijsdaling een kleine neerwaartse correctie over de afgelopen periode. Volgens de zuivelverwerker kent de Europese markt momenteel een overschot aan biologische melk en verwacht het dat ook de biologische referentiebedrijven hun uitbetalingsprijzen verder verlagen. Inmiddels is de biologische garantieprijs sinds januari met € 8,50 gezakt. De gemiddelde biologische melkprijs tot en met mei bedraagt € 61,70 per 100 kilo melk.

Zuivelmarkt nog moeizaam

De dalende prijzen zijn het gevolg van een zeer moeizame zuivelmarkt. De aanvoer van melk is groot, terwijl de vraag naar zuivelproducten terughoudend is. Voor rauwe melk ligt de spotprijs al geruime tijd op zo’n 30 cent per liter. Na mei lijkt de zuivelmarkt langzaam aan een prijsherstel te werken. Het Duitse instituut voor voedingswetenschap IFE berekent dagelijks de Kieler beursmelkwaarde op basis van de slotkoersen van boter en mageremelkpoeder op de EEX. Daar is goed te zien dat de prijzen voor boter en mageremelkpoeder stijgen in de tweede helft van het jaar. In mei komt de melkwaarde uit op 37,7 cent en stijgt in de loop van dit jaar naar zo’n 43 cent in december. Deze waarde rekent IFE uit op basis van 4% vet en 3,4% eiwit.

Beheer
WP Admin