FrieslandCampina wil lessen trekken uit PlanetProof-besluit

16-02 | |
Het lossen van melk voor productie PlanetProof-kaas bij FrieslandCampina in Steenderen (Gld.). - Foto: Hans Prinsen
Het lossen van melk voor productie PlanetProof-kaas bij FrieslandCampina in Steenderen (Gld.). - Foto: Hans Prinsen

FrieslandCampina gaat de gang van zaken rond het stoppen van de overeenkomst met ruim 30 Twentse boeren evalueren, maar het besluit zelf wordt niet aangepast. Dit zeiden voorzitter Frans Keurentjes en directeur consumenten Nederland Bas Roelofs in een gesprek met de media.

Keurentjes zei het te betreuren dat er een beeld is ontstaan als zou duurzaamheid niet in goede handen zijn bij FrieslandCampina en dat het zuivelbedrijf het product niet kwijt zou kunnen. Dat is volgens hem en Roelofs beslist niet waar. Ook dit jaar wordt verdere afzetgroei verwacht met PlanetProof-zuivel, zij het niet zo veel als in de eerste twee jaren. Roelofs verwacht dat de afzet dit jaar zeker harder zal groeien dan de markt voor verse zuivel als geheel, dus meer dan 2 of 3%. Vorig jaar was het nog 35%.

‘Niets verkeerds gedaan’

Volgens de officiële voorwaarden heeft FrieslandCampina richting de Twentse boeren niets verkeerds gedaan, betoogde Keurentjes. Ook de opzegtermijn van een maand is niet onreglementair. Toch is de impact van het besluit om de groep boeren op te zeggen onderschat, zo erkende zowel hij als Roelofs.

De laatste blijft ook voor de langere termijn positief over de kansen van PlanetProof-zuivel, onder meer in kaas en producten voor grote voedingsconcerns. Ook kwark is nog niet PlanetProof.

Roelofs verdedigde de milieukeur-eisen, maar zou bij een volgende aanpassing liever iets meer doelvoorschriften zien.

Lees ook: RFC beperkt aantal deelnemers PlanetProof-stroom

van der HorstBeheer