Skip to content

FrieslandCampina wil terug naar succesformule

FrieslandCampina-topman Hein Schumacher. - Foto: ANP

FrieslandCampina-topman Hein Schumacher. - Foto: ANP

Voorspellingen over de ontwikkeling van het aantal boerenbedrijven in Nederland zijn even voorspelbaar als confronterend.

Dat geldt ook voor de visie op de melkveehouderij van het topduo van FrieslandCampina: Hein Schumacher en Frans Keurentjes. Over ruim tien jaar zijn er een derde minder melkveebedrijven en 10% minder koeien. Tegelijk blijft de melkproductie op peil.

Dus: meer melk per boer, per koe en per hectare. Dankzij technische innovaties zou dat allemaal kunnen met een lage(re) milieudruk.

Ontwikkeling roept spanning op

Je hoeft geen topman of futuroloog te zijn om deze voorspelling te doen. Het is gewoon een kwestie van lijnen doortrekken die al tientallen jaren één kant op wijzen. Het is ook iets waar je het als ondernemer of als burger moeilijk mee oneens kunt zijn. Het gebeurt gewoon. Wel roept deze ontwikkeling veel spanningen op.

Te weten dat over tien jaar een op de drie van je collega’s (of jijzelf) ermee stopt, moet hoe dan ook een mentaal effect hebben. Dat geeft druk, ook al biedt de leegloop ruimte voor de blijvers.

Nog tien jaar frustratie en boerenprotest dus?

Het roept ook politiek en maatschappelijk reactie op. Die technische vooruitgang komt niet vanzelf. Daarvoor zijn investeringen nodig, en die worden alleen onder druk gedaan. Doortrekken van de lijnen uit het verleden betekent dus ook: nog tien jaar druk op de ketel. Nog tien jaar frustratie en boerenprotest dus?

Geen conflictmodel maar overlegmodel

Daar moet de RFC-top niet aan denken. Het rumoer van nu vinden ze maar niks. Ze willen terug naar de succesformule van Nederland. Dat is niet een conflictmodel, maar een overlegmodel waarin overheid, wetenschap en bedrijfsleven vruchtbaar samenwerken. En daarin hebben ze groot gelijk.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin