FrieslandCampina wil weer nieuwe leden

14-12-2021 | |
CEO van RFC Hein Schumacher wordt vanaf 1 januari 2022 herbenoemd voor een tweede termijn van 4 jaar. - Foto: Ton Kastermans
CEO van RFC Hein Schumacher wordt vanaf 1 januari 2022 herbenoemd voor een tweede termijn van 4 jaar. - Foto: Ton Kastermans

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina (RFC) wil weer nieuwe leden aannemen.

Het bestuur ‘ziet ruimte voor nieuwe leden’ en dat wordt onderdeel van het nieuwe aannamebeleid, dat volgend jaar wordt herzien. Een ruimer aannamebeleid en volumegroei van bestaande leden zijn nodig om een speler te blijven op de wereldmarkt en om te kunnen blijven investeren. Dat meldt RFC na de vergadering van de ledenraad op 14 december.

Nieuwe strategie

De ledenraad kreeg de eerste contouren te horen van de nieuwe strategie Koers op 2030. Het zuivelbedrijf zet in ieder geval in op behoud van de schaalgrootte in melkverwerking. Volgens voorzitter Sybren Attema zullen “groei en verdere verduurzaming binnen de onderneming en op het erf ook in de toekomst hand in hand blijven gaan. Het komende jaar zullen we over duurzame groei, onder andere tijdens de evaluatie van het ledenaannamebeleid, met elkaar in gesprek gaan.”

Onderzoek opties voor kindervoeding

CEO Hein Schumacher maakte bekend dat RFC strategische opties voor de kindervoedingsactiviteiten onder het Friso-merk onderzoekt. Welke opties dat zijn, laat RFC nog in het midden voor het merk dat valt onder de divisie Specialised Nutrition. Duidelijk is dat ‘grote, belangrijke markten voor kindervoeding, met name China, zich momenteel snel ontwikkelen’. De evaluatie moet ervoor zorgen dat de Friso-business in de toekomst optimaal kan blijven groeien, volgens RFC. Tegelijkertijd werd een meevaller van € 50 miljoen aangekondigd voor het resultaat in 2021 vanuit de pensioenregelingen van het personeel.

Schumacher herbenoemd

Attema maakte ook bekend dat CEO Hein Schumacher vanaf 1 januari 2022 wordt herbenoemd voor een tweede termijn van 4 jaar. Het bestuur en de raad van commissarissen spreekt het volste vertrouwen uit in de huidige topman en zijn ‘leiderschapsteam’. Attema: “FrieslandCampina zit middenin een meerjarige transformatie, waarbij hard wordt gewerkt aan een succesvolle en toekomstbestendige coöperatie en onderneming. Bij de herbenoeming van Hein Schumacher staan voor de raad van commissarissen rust, continuïteit en het voortzetten van de ingezette strategie voorop.”

Tijdens de ledenraad werd ook bekend dat Wout Dekker, onder meer oud-topman van Nutreco en commissaris bij SHV Holdings, heeft besloten zijn functie neer te leggen vanwege persoonlijke redenen.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer