Doorgaan naar artikel

Fritesaardappelen: € 50 is de standaard

Het aanbod van aardappelen is beperkt aan het eind van het seizoen. Foto: Canva premium

Het aanbod van aardappelen is beperkt aan het eind van het seizoen. Foto: Canva

De vraag vanuit de verwerkende industrie blijft trekken aan de aardappelprijzen. Het aanbod vrije aardappelen is beperkt, en doordat sommige verwerkers of schillerijen aardappelen bij moeten kopen blijft de prijs er goed op. De verhandelde volumes zijn niet groot omdat het aanbod beperkt is aan het eind van het seizoen.

PotatoNL trekt de onderkant van de fritesgeschikte notering na het lange Pinkerweekend flink op. De notering stijgt daardoor met € 3,25 naar € 50 tot € 50,50 per 100 kilo. Voor de grootschalige verwerkende industrie is € 50 momenteel de standaard. Voor specifieke partijen wordt, afhankelijk van de bestemming, nog meer betaald. De categorie 2-notering staat ondertussen op € 50 en € 58,50 (+€ 4,25).

Noteringen buitenland

Het Franse RNM was de afgelopen periode voorzichtig met prijsverhogingen. Maar ook in Frankrijk is op 30 mei toch de stap naar € 50 gemaakt voor Fontanes. Het Belgische PCA/Fiwap houdt op 30 mei de noteringen gelijk voor zowel Fontane als Challenger, op € 50. Afgelopen vrijdag stegen ook de noteringen van het Belgische Belgapom en het Duitse Reka naar € 50 voor Fontanes. De Duitse noteringen voor Agria, Innovator en Markies stegen allemaal naar € 52.

Handel termijnmarkt nihil

De handel in het juni-contract 2023 op de termijnmarkt in Leipzig is zeer beperkt tot nihil, mede om technische redenen. Het eerst aflopende juni-contract beweegt iets boven de € 50. De stemming op de markt is vast en het lijkt dat dit voorlopig zo blijft. De eerst overpeinzingen over het naar verwachting aanhoudend droge weer in de komende weken, dienen zich ondertussen aan bij de verwerkers. Het plantseizoen voor oogst 2023 in Nederland en Duitsland, maar vooral ook in België en Frankrijk, is laat. Het zonnige weer remt de pootwerkzaamheden niet meer in de West-Europese landen; die lopen op hun eind. Maar de spanning blijft wel op de markt staan.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin