Doorgaan naar artikel

Fritesaardappelen gaan voor veevoerprijzen weg

Foto: Cor Salverius

Foto: Cor Salverius

De markt voor fritesaardappelen is zeer stil, waardoor deze aardappelen voor veevoerprijzen weggaan.

PotatoNL noteert deze week voor fritesaardappelen (categorie 1) 75 cent lager op € 1 tot € 3 per 100 kilo. De prijzen voor fritesaardappelen zijn voornamelijk gebaseerd op de alternatieve afzet, zoals veevoer, vlokken. Het doet er niet toe welk ras een teler heeft. De fritesaardappelen worden via alternatieve kanalen ‘opgeruimd’.

Druk op veevoerprijzen

Het grote aanbod aardappelen heeft ook de veevoerprijzen onder druk gezet. De prijzen voor aardappelen die naar het veevoer gaan, lagen de eerste maanden van dit jaar nog tussen € 2,50 en € 4 per 100 kilo. Vanaf begin maart staan ook de aardappelprijzen voor veevoer onder druk. In de eerste week van april noteert PotatoNL op € 1 tot € 1,50 per 100 kilo.

Verwerkers draaien op halve kracht voor de diepvriesfritesproductie. Ook de verwerkende industrie zoekt naarstig naar oplossingen, zoals de oude oogst over meer maanden uitsmeren en minder vroege aardappelen poten.

De enige vraag die nog een beetje loopt is die van tafelaardappelen. Voornamelijk de tafelaardappelen in kistenbewaring uit de koeling doen het goed.

Termijnmarkt blijft laag

De aardappelnotering voor het aprilcontract sloot de handelsdag maandag 6 april op de termijnmarkt in Leipzig op een zeer laag niveau van € 2,50 per 100 kilo. Koopbelangstelling is er nauwelijks en ook verkopers houden zich rustig. Voor het aprilcontract 2021 wordt onder € 12 per 100 kilo genoteerd. Eind vorige week werd boven de € 12 genoteerd, maar dat niveau kan niet worden vastgehouden in een onzekere markt.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin