De fritesaardappelsector zit in zak en as. Door de coronacrisis is de afzet totaal ingestort. Een inventarisatie in deze krant leert hoe hoog de nood is bij de verwerkers. Cosun heeft al aangekondigd dat dit een verloren jaar is.
Copa Cogeca, de Europese koepel van boerenorganisaties en coöperaties, pleit nu voor grootschalige opkoop en opslag. Zelfs de oogst van dit jaar, waarvoor de aardappels nu zo’n beetje gepoot worden, zou onder een opkoopprogramma moeten vallen.
Het is goed bedoeld, maar toch geen goed idee. Opkoop en opslag van een goed bewaarbaar product als frites leiden vroeger of later opnieuw tot verstoring van de markt. Het is uitstel van ellende. We hebben het in het verleden gezien met boter- en poederbergen in de zuivel. Zelfs de zwaar geplaagde suikersector voelt om die reden niet voor een particuliere opslagregeling.
Bij de Nederlandse coronasteun voor de aardappelsector draait het om compensatie, niet om opkoop
Niet voor niks maakte ooit in EU-verband de productsubsidie plaats voor inkomensondersteuning. Ook bij de Nederlandse coronasteun voor de aardappelsector draait het om compensatie van schade, niet om opkoop. Want steun is nodig. Als de EU iets wil doen, kan het ook beter op zo’n manier.
Waarmee niet gezegd is dat opslag nooit een goed middel kan zijn. In de veehouderij moet je het achter de hand houden om Amerikaanse toestanden te voorkomen. In de Verenigde Staten worden momenteel op grote schaal varkens en kippen geruimd omdat afzet en verwerking spaak lopen. Zo’n scenario wil niemand hier.
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt