Fritesaardappelen voor 90% binnen

11-11-2019 | Laatste update op 21-02 | |

Ongeveer 90% van de fritesaardappelen in Noordwest-Europa is geoogst.

Frankrijk, België en Duitsland en Polen zitten boven de 90%. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zaten vrijdag 8 november op respectievelijk 88 en 84%. Dat blijkt uit de rooivoortgangscijfers van Aviko Potato in Dronten.

Vorige week (week 45) werden minder hectares binnen gehaald dan de week daarvoor, toen een grote slag werd gemaakt. In week 44 was in Nederland 82% van de aardappelen gerooid, terwijl het een week eerder nog maar 40% was. De voorafgaande vier jaar was aan het eind van week 45 de oogst voor 100% binnen.

Regenval bemoeilijkt oogst in Noord-Holland

Binnen Nederland zijn er behoorlijke verschillen. In Gelderland waren op 8 november de aardappelen nagenoeg uit de grond. In Noord-Holland daartegenover was nog geen twee derde van de aardappelen gerooid. “Er is hier vorige week bijna niets gebeurd”, zegt Thomas de Klerk van loonbedrijf Sturm – Jacobs in Wieringerwerf. “Af en toe wordt een hectare uitgereden. Je ziet ook mensen na 50 meter weer stoppen. Steeds als men wil beginnen valt er wat regen.”

Met 85 tot 90% blijven ook de Noordoostpolder en Noordoost-Nederland wat achter op het landelijke beeld. Flevoland zit op 90%, het Zuidwesten en Zuidoosten daar iets boven.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Tholhuijsen
Leo Tholhuijsen Redacteur
Meer over


Beheer