Doorgaan naar artikel

Fritesaardappelen worden ineens duurder

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De fysieke aardappelmarkt laat momenteel vooral opwaartse prijzen zien.

In België ging het prijspeil van de fritesaardappelen vorige week al omhoog, voor zover deze overigens beschikbaar waren. Met name Bintjes konden de afgelopen weken dikwijls niet genoteerd worden wegens gebrek aan transacties. Voor grove Bintjes worden dan ook soms hogere prijzen gehanteerd dan de top van € 7,50 die PCA op dinsdag 20 april kon zetten voor fritesgeschikt.

Belgapom had vrijdag 23 april alleen maar een prijs voor Fontane: € 7,50. Dat is € 1,50 meer dan de voorgaande week. De positieve tendens zette deze week steviger door in de complete range fritesnoteringen van PotatoNL, met prijsverhogingen aan de bovenkant van de noteringen van € 1,50 ineens.

De lage temperaturen van de afgelopen weken in combinatie met zicht op versoepeling van de coronaregels zorgen ervoor dat de termijnprijzen voor de oude oogst fritesgeschikt wat oplopen. Voor de nieuwe oogst spelen de berichten over krimpende aardappelarealen in België en Frankrijk mee. Voor het contract april 2022 aan de termijnmarkt in Leipzig kwam vorige week donderdag de afrekenprijs uit op € 18,10 per 100 kilo. Dat is voor deze fase in de handel ‘nieuwe oogst’ zeer hoog. In vorige seizoenen kwam alleen de situatie op 18 april 2019 in de buurt, toen de prijs nieuwe oogst uitkwam op € 16,80.

Het aantal openstaande posities stond vorige week op 2.228 contracten. Dat was in 2019 iets meer, te weten 2.335. Sinds begin januari is er een hoeveelheid van ruim 1.800 contracten verhandeld, een omzet van 45.000 ton fritesaardappelen.

Prognose: prijsstijging.

Beheer
WP Admin