Doorgaan naar artikel

Fritesaardappelprijs plust iets minder hard

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De vraag naar aardappelen blijft komen en dat ondersteunt de al zeer hoge prijzen voor fritesgeschikte aardappelen in West-Europa. Het seizoen loopt op zijn eind en het aanbod oude oogst is dan ook beperkt. Er zijn prijsuitschieters voor zeer goede kwaliteit aardappelen. Voornamelijk de Belgische verwerkers kopen volop aardappelen.

De PotatoNL-notering kwam deze week wat moeizamer tot stand dan de voorgaande weken. Voor fritesgeschikte aardappelen stijgt de notering iets langzamer, maar er zit nog steeds een plus in. De categorie 1-notering stijgt met € 1,75 naar € 49 tot € 55 per 100 kilo. Degene die de aardappelen echt nodig heeft, betaalt de bovenkant van de notering wel.

Noteringen voor Fontane en Challenger

Op vrijdag hield het Belgische Belgapom de noteringen voor Fontane en Challenger gelijk op € 50 per 100 kilo. Het Duitse Reka deed er al een schepje bovenop waardoor de Fontane notering op € 51 (+€ 1) uitkwam en de noteringen voor Innovator, Agria en Markies op € 53 de week eindigden. Dat was ook een prijsstijging van € 1.

Cash Settlement-prijs

De Cash Settlement bevestigde vorige week donderdag 1 juni het hoge West-Europese prijsniveau voor fritesgeschikte aardappelen. De Cash Settlement-prijs steeg wederom fors met maar liefst € 4 naar € 50,70 per 100 kilo. Beurstechnisch gezien is dit de laatste notering van seizoen 2022-’23. De laatste openstaande posities voor het juni 2023 contract op de termijnmarkt in Leipzig worden op het niveau van € 50,70 afgehandeld. De handel op de termijnmarkt is overigens zeer matig tot nihil het afgelopen seizoen, mede om technische redenen. Het april 2024 contract staat begin juni boven € 29 per 100 kilo; de verwachtingswaarde is hoog. Ter vergelijking: het aprilcontract 2023 stond begin juni 2022 op € 21 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin