Doorgaan naar artikel

Fritesfabrieken verhogen productie in september

Foto: Misset

Foto: Misset

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben hun productie in september flink verhoogd. Er werden veel meer Nederlandse aardappelen aangevoerd om in de grondstofbehoefte te voorzien.

In totaal 318.700 ton aardappelen gingen vorige maand de fabriek in, blijkt uit voorlopige cijfers van branchevereniging Vavi. Dat is 40.000 ton (14%) meer dan in augustus.

De import van aardappelen voor de verwerkende industrie nam ten opzichte van augustus af en zakte naar 122.700 ton. De verwerking van Nederlandse aardappelen nam toe tot 196.000 ton. In augustus was de aardappelimport voor de verwerking zelfs net een fractie groter dan de aanvoer van Nederlandse aardappelen.

Amper 8% kleiner

Vergeleken met vorig jaar was de productie in de aardappelverwerkende industrie in september amper 8% kleiner. Daaruit kan worden opgemaakt dat de verwerkers vorige maand toch flink gas gaven. In augustus werd nog bijna 20% minder verwerkt dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarbij moet wel worden gezegd dat de industrie vorig jaar in augustus een inhaalslag maakten na een tragere start in juli.

Al met al hebben de aardappelverwerkers in de eerste drie maanden van dit seizoen 870.000 ton aardappelen verwerkt. Deze hoeveelheid is 9% kleiner dan in dezelfde periode van 2019. Vergeleken met het vijfjarige gemiddelde is het verschil nog wat kleiner; -5%.

In april en mei van dit jaar schroefden de aardappelverwerkers hun productie fors terug omdat de afzet naar de horeca in elkaar stortte na de maatregelen die werden getroffen om de uitbraak van corona in te dammen. Daarna werd de productie voorzichtig weer opgevoerd. Onduidelijk is nog hoe groot de gevolgen zullen zijn van de tweede golf aan coronabesmettingen in de afzet van aardappelproducten.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin