Fritesfabrikant McCain schiet Britse telers te hulp

13-08-2020 | |
Productie van frites in een vestiging van McCain. - Foto: ANP
Productie van frites in een vestiging van McCain. - Foto: ANP

Fritesfabrikant McCain stelt € 27,5 miljoen beschikbaar voor projecten om de Britse aardappelteelt beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en de coronacrisis.

McCain, de grootste fritesfabrikant in het Verenigd Koninkrijk, reageert daarmee op twee achtereenvolgende moeilijke jaren voor de telers.

Duurzame irrigatie

Het geld is onder meer bestemd om boeren in staat te stellen te investeren in meer duurzame irrigatie en andere schone technologie en voor meerjarige ‘incentives’ voor boeren die de komende drie tot vijf jaar aardappelen zullen blijven telen. In nieuwe contracten zal meer ruimte komen voor vroege aardappelen om meer flexibiliteit in de keten te verkrijgen. Ook komt er een benchmark-systeem voor productiekosten.

Overschat aan aardappelen door coronacrisis

“De Britse aardappelteler heeft de laatste jaren ontzettend harde klappen opgelopen. Met een langdurige droogte en één van de natste oogstperioden sinds mensenheugenis hebben ze twee van de slechtste oogsten in veertig jaar gehad. Daar komt nog bij dat ze door de coronacrisis met een enorm overschot aan aardappelen waren blijven zitten als wij ons niet aan de contracten met de telers hadden gehouden en andere bestemmingen hadden gevonden”, zegt directeur Howard Snape van McCain GB and Ireland.

Zijn bedrijf heeft berekend dat de leverende telers in 2018 de gemiddelde opbrengst 18% lager zagen uitkomen, terwijl in het daarop volgende jaar wegens de overvloedige regenval 16% van de aardappelen niet geoogst kon worden.

McCain wil relatie met leveranciers versterken

Met de nieuwe projecten wil McCain zowel de aardappelindustrie helpen ‘om zich voor te bereiden op de verwachte veranderingen in het klimaat’ als de eigen relatie met zijn leveranciers versterken. Snape: “Maar dat kunnen we niet alleen, om de uitdagingen waar de telers voor staan het hoofd te bieden, moet iedereen het initiatief nemen om samen te werken. Wij willen zelf graag samenwerken met boeren, klanten, groepen uit de sector en de overheid om een duurzame toekomst te creëren.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer