Fritesindustrie neemt gas terug in productie

18-10 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

Fritesfabrikanten hebben vaart geminderd in de productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Doordat de fabrikanten de voet van het gaspedaal haalden, bleef de aardappelverwerking in september steken op 325.800 ton. Vorig jaar werd in dezelfde maand 21.300 ton aardappelen meer gebruikt voor de productie van consumptieproducten. Dat komt neer op een vermindering van 6,1%.

Meer grondstof afgenomen

In de eerste twee maanden van dit seizoen werd echter duidelijk meer grondstof afgenomen. Hierdoor loopt de aardappelverwerking toch nog net wat voor op die in dezelfde periode van vorig seizoen. Het verschil is echter heel klein, nog maar net iets meer dan 5.000 ton, ofwel minder dan 0,6%.

Aardappelen van Nederlandse bodem

De verwerking van aardappelen van Nederlandse bodem valt al wel wat lager uit dan een jaar geleden. De fabrikanten hebben tot en met vorige maand 510.200 ton Nederlandse aardappelen afgenomen en dat is een fractie minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Grondstofimport groter dan in 2021

De grondstofimport is dus nog iets groter dan in 2021. Dat komt vooral doordat er in juli relatief veel geproduceerd is op basis van aardappelen uit het buitenland. De totale importbehoefte van de industrie komt in de eerste drie maanden op bijna 415.000 ton. Het importaandeel ligt daarmee op zo’n 45% van de totale aardappelverwerking.

Voorzichtig met voorraad

Het is de vraag wat de fabrikanten in de komende maanden gaan doen. Gelet op de hoge energiekosten mag worden verwacht dat ze zo dicht mogelijk op de vraag willen zitten wat de productie betreft. Ze zullen dan ook voorzichtig zijn wat het produceren op voorraad betreft. Aan de andere kant is het de vraag in hoeverre de fabrieken kunnen blijven draaien in de komende wintermaanden vanwege de spanningen op de gasmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer