Doorgaan naar artikel

Fritesindustrie stelt start nieuwe seizoen uit

nieuw seizoen fritesindustrie premium

Foto: Canva

De industrie geeft de aardappelen dit seizoen meer tijd om bij te groeien, aangezien dit voorjaar veel aardappelen laat zijn gepoot.

De Nederlandse verwerkers zitten in de zomerstop of werken tot 1 augustus door met oude oogst. In België hebben aardappelverwerkers een extra stop in de planning gemaakt om de druk van de ketel te halen. In Duitsland is deze week mondjesmaat begonnen met de nieuwe oogst. Dat zijn aardappelen die zijn afgestorven of waar geen groeipotentie meer inzit. De fritesaardappelprijzen voor de nieuwe oogst liggen deze week tussen € 55 tot € 60 per 100 kilo. Het nieuwe oogstaanbod drukt de prijzen.

Veel importaardappelen ingekocht

De groeipotentie is er zeker als de aardappelen worden beregend. Door de late pootwerkzaamheden zijn zoveel mogelijk importaardappelen deze periode ingekocht. Dat moet de markt minder knellend maken. Er komen momenteel volop aardappelen uit Spanje, Portugal, de Franse Bordeaux-regio en Egyptische aardappelen staan in de haven om binnen te halen.

Voor de oude oogst aardappelen noteerde het Duitse Reka afgelopen vrijdag 14 juli voor Fontanes € 60 per 100 kilo. Voor Agria en Markies kwam de notering op € 61. Het Belgische PCA/Fiwap noteerde in week 28 voor Fontane en Challenger € 60. De markt was zeer kalm met amper transacties. Voor directe levering werd in België vorige week tussen € 60 tot € 65 betaald.

Het Belgische Belgapom noteerde niet meer voor fritesgeschikte aardappelen van de oude oogst. Op 7 juli werd voor het laatst genoteerd voor oude oogst op € 60 voor Fontane en Markies.

Prognose: zeer vaste stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin