Fritesindustrie zet tandje bij: 15.000 ton meer verwerkt in oktober

16-11 | |
De Nederlandse fritesindustrie verwerkte in oktober 2022 340.800 ton aardappelen, 15.000 meer dan de maand ervoor. Productie van frites bij Aviko in Steenderen. - Foto: Jan Willem Schouten
Productie van frites bij Aviko in Steenderen. - Foto: Jan Willem Schouten

De Nederlandse fritesindustrie zet in oktober een tandje bij, al blijft de totale verwerking dit seizoen achter lopen op vorig jaar.

De productie van frites en andere aardappelconsumptieproducten steeg de afgelopen maand naar 340.800 ton, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. Er is 15.000 ton meer verwerkt dan in september. Vorig jaar werd in oktober met 353.300 ton meer aardappelen verwerkt.

Fritesindustrie verwerkt minder importaardappelen

Het percentage verwerkte aardappelen van Nederlandse bodem ligt hoger dan vorig jaar. Van de verwerkte aardappelen in oktober was 37,5% van de grondstof afkomstig uit het buitenland. Een jaar eerder lag dat percentage op 38,8%. De aardappelopbrengst in Nederland valt ondanks de droogte deze zomer mee vergeleken met België, Frankrijk en Duitsland. Door gunstige neerslag en irrigatiemogelijkheden in het noorden van Nederland zijn de meeste aardappelen prima gegroeid.

Rustig aardappelverwerking

Er wordt dit seizoen goed gedraaid, maar niet gepiekt in de verwerking. De industrie is mede door hoge energiekosten voorzichtiger om voorraad op te bouwen. In de eerste vier maanden van dit seizoen is 1,266 miljoen ton aardappelen verwerkt.

Met uitzondering van het eerste coronajaar 2020 heeft de industrie sinds 2015 alleen maar groei gekend in de eerste vier maanden van het seizoen. Een jaar geleden werd in dezelfde periode 1,273 miljoen ton aardappelen verwerkt. In de maanden juli tot en met oktober 2019 – voor de coronacrisis – werd 1,323 miljoen ton verwerkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer