Fritesnotering PotatoNL schiet hard onderuit

07-06 | |
Fritesaardappelen worden geladen voor transport naar een verwerker. - Foto: Koos Groenewold
Fritesaardappelen worden geladen voor transport naar een verwerker. - Foto: Koos Groenewold

PotatoNL heeft dinsdag 7 juni, na het pinksterweekend, voor fritesgeschikte aardappelen (cat. 1) € 2,50 lager genoteerd op € 20,50 tot € 25 per 100 kilo.

Zowel de onderkant als de bovenkant van de notering schoot flink onderuit. Ook voor categorie 2 daalt de notering met € 2 naar € 25 tot € 28.

Verwerkers niet actief aan de markt

De aardappelverwerkers draaien volop, maar zijn niet actief aan de markt. Contractaardappelen en restanten worden wel netjes afgenomen. Dat lijkt voldoende op het moment. De handel komt daardoor slecht van de aardappelen af en heeft zaken rond € 20 gedaan. De inbreng voor de bovenkant van de categorie 1 notering komt van de ‘gewone teler’.

De stemming op de aardappelmarkt is in een paar weken tijd behoorlijk gedempt; deels door de neerslag. De verwachting is dat volgende week de notering verder kan gaan zakken.

RNM

Het Franse RNM verlaagt deze week de notering voor fritesgeschikte aardappelen bij een onderwatergewicht van 360 gram met € 1,50 naar € 23,50 per 100 kilo. Voor Fontanes wordt € 2 lager genoteerd op € 23. Het Belgische PCA/Fiwap noteert 8 juni, een dag later dan gebruikelijk, in verband met het pinksterweekend.​​​​​​​

Het april 2023-contract op de termijnmarkt in Leipzig stond begin mei nog ruim boven € 22 per 100 kilo. Deze zwakt af richting contractprijs niveau. Dinsdag 7 juni begon de handelsdag met € 20,40, maar daalde in de middag naar € 20 waar de handelsdag ook op werd afgesloten. Er werden 71 contracten verhandeld.

Prognose: lagere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer