Fritesnotering PotatoNL stijgt naar € 6

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De meest actieve vraag op de West-Europese aardappelmarkt komt vanuit België.

Het Belgische Belgapom en PCA/Fiwap noteerden vorige week beide voor de verschillende fritesgeschikte aardappelrassen onveranderd op € 5 per 100 kilo. Voor directe levering werden hogere prijzen geboden. De Nederlandse markt beweegt deze week op een iets hoger niveau. PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) € 1 hoger op € 4,25 tot € 6 per 100 kilo. De bovenkant van de notering is tot stand gekomen door mindere partijen Agria’s die niet via export weg kunnen. Bintjes en Fontanes worden voornamelijk voor € 5 verkocht. De Nederlandse inbreng voor de cashsettlement zal deze week ook hoger uitkomen. De laatste Nederlandse inbreng stond op € 4,51, terwijl de inbreng van Duitsland, België en Frankrijk ruim boven € 5 stond. De cashsettlement kwam donderdag 21 januari uit op € 5,10 per 100 kilo.

Stroeve export

De aardappelmarkt is na de feestdagen naar een hoger niveau gegaan en lijkt voorlopig daarop te stabiliseren. De eerste verwerkers zijn de boer op gegaan met contracten voor oogst 2021 en daarvoor was een positievere stemming nodig. De onderkant van de aardappelmarkt is bij het veevoer weggehaald en verhoogd. Ook omdat de aardappelen dit seizoen kiemlustig zijn en het areaal voor de vroege aardappelen lager lijkt uit te pakken. Verder verloopt de export stroef. Ook prijsmatig zit daar weinig beweging in. PotatoNL noteert voor exportaardappelen 25 cent hoger op € 4 tot € 7 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.