Doorgaan naar artikel

Fritesverwerkers kopen geen vrije aardappelen

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

De aardappelprijzen zakken verder. De vraag naar aardappelen is weggevallen en dat heeft zijn weerslag op de prijzen.

Het aanbod aardappelen neemt toe en fritesverwerkers kopen niks bij. De prijsdruk houdt daardoor aan. PotatoNL volgt de buitenlandse noteringen. Voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) wordt op 18 september € 2,75 lager genoteerd op € 12,50 tot € 17,00 per 100 kilo. Sinds eind vorige week is er geen handel meer gedaan. Het Belgische Belgapom verlaagde vrijdag 15 september de notering voor vroege aardappelen met € 2,50 naar € 12,50. Het aanbod is daar ook groter dan de vraag. Ook het Duitse Reka verlaagde de notering voor vroege aardappelsoorten naar € 12,50 (-€ 2,50).

De verwachting is dat de mineurstemming voorlopig wel blijft op de aardappelmarkt. In België en Frankrijk worden betere opbrengsten dan vorig jaar verwacht. De Franse aardappelproductie is per 1 september op 6,8 miljoen ton ingeschat door de Franse agrarische statistiekdienst Agreste. Dat is maar liefst 12% meer dan vorig jaar. De gemiddelde hectareopbrengst ligt 8% hoger in 2023 en het Franse areaal is gegroeid naar 160.000 hectare.

NEPG

De Northwestern European Potato Growers (NEPG) schat het Franse aardappelareaal iets lager in, op 156.940 hectare. De meeste aardappelen staan in Duitsland (189.810 hectare). Het Belgische areaal komt uit op 96.639 hectare. En de NEPG schat het Nederlandse areaal op 75.484 hectare. Dat is een krimp van 1,5%. Daarmee komt het totale aardappelareaal voor de vier belangrijkste aardappellanden (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) op 518.873 hectare. Dat is een toename van 2,5% vergeleken met vorig seizoen. Vergeleken met het vijfjarengemiddelde is het aardappelareaal 2,1% toegenomen.

De wereldwijde vraag naar frites blijft groeien, maar momenteel hebben aardappelverwerkers hun handen vol aan de verwerking van contractaardappelen. Daarnaast drukt het dwingende aanbod van mindere kwaliteiten op de markt. Ook voor export blijven aardappelprijzen onder druk staan. Maar alsnog ligt het prijsniveau daar een stuk hoger dan voor de verwerking. PotatoNL noteert voor exportaardappelen op € 28,00 tot € 30,00 per 100 kilo. Dat is € 2,25 lager dan een week eerder.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin