Fritesverwerking zet vol in op Nederlandse aardappelen

20-04-2022 | |
Aardappels worden verwerkt tot frites bij Aviko. - Foto: Jan Willem Schouten
Aardappels worden verwerkt tot frites bij Aviko. - Foto: Jan Willem Schouten

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in maart 339.400 ton voorgebakken frites en andere aardappelproducten geproduceerd.

Dat is het grootste volume sinds oktober 2021. De verwerkers zullen goed ingedekt zijn geweest met contractaardappelen, want 224.600 ton van de aardappelen die in maart werden verwerkt zijn van Nederlandse komaf. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de brancheorganisatie Vavi.

324.200 ton per maand gemiddeld

De gemiddelde verwerking per maand komt dit seizoen (juli tot en met maart) uit op 324.200 ton. Dat is ruim 4.000 ton meer dan de afgelopen vijf jaren gemiddeld in dezelfde periode per maand werd verwerkt. Vergeleken met vorig seizoen zijn dit seizoen bijna 8% meer aardappelen verwerkt.

De onzekerheden in afzet door corona lijken weinig tot geen invloed te hebben, want de goede vraag naar frites houdt de verwerkende industrie goed in de benen. De voorgaande twee seizoenen zorgden onder andere lockdowns en containerbeschikbaarheid voor strubbelingen in de wereldwijde fritesmarkt. Tijdens de eerst coronalockdown, die halverwege maart 2019 inging, begon de afzet terug te lopen, mede omdat de out-of-homemarkt toen sloot in Nederland.

2,92 miljoen ton aardappelen verwerkt

Tot dusver zijn dit seizoen 2,92 miljoen ton aardappelen verwerkt. In seizoen 2017-’18 en 2016-’17 werd in dezelfde periode meer verwerkt, namelijk respectievelijk 2,95 miljoen ton en 3 miljoen ton aardappelen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer