Doorgaan naar artikel

Frituurders: schadeclaim tegen inzamelaars gebruikt vet

Gebruikt frituurvet wordt ingezameld om te worden verwerkt tot biobrandstof. - Foto: ANP premium

Gebruikt frituurvet wordt ingezameld om te worden verwerkt tot biobrandstof. - Foto: ANP

De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) gaat onderzoeken of een gezamenlijke schadeclaim kan worden ingediend tegen de bedrijven Rotie en Nieuwhuis.

Deze bedrijven hebben een boete gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze verboden kartelafspraken hebben gemaakt bij de inzameling van gebruikt frituurvet.

ProFri-directeur Frans van Rooij schat dat 40.000 tot 60.000 bedrijven in Nederland financieel nadeel hebben ondervonden van de kartels. “We zijn bezig met een schatting van de totale schade voor onze sector, maar die loopt in de meerdere miljoenen euro’s. We gaan een gezamenlijke procedure eerst bespreken met drie andere brancheverenigingen: de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers, het Nederlands Horeca Gilde en Koninklijke Horeca Nederland. Ik schat dat over enkele weken duidelijk is of een gezamenlijke procedure gestart kan worden.”

Prijsafspraken

De ACM constateert dat van februari 2011 tot en met december 2018 twee kartels afspraken hadden gemaakt over wat ze voor het ingeleverde vet zouden betalen. De te lage prijs treft alle bedrijven die frituurvet gebruiken, zoals restaurants, cafetaria, snackbars en cateraars. De inzamelingsbedrijven Rotie (dat nu Quatra heet), Nieuwcom (bekend onder de handelsnaam Olthuis) en UCO Kampen hadden in die periode 80% tot 90% van de inzamelingsmarkt van gebruikt frituurvet in handen. Rotie vormde een kartel met Nieuwcom.

Boetes

Daarnaast vormde Rotie een apart kartel met UCO Kampen. Volgens de ACM was er geen kartel tussen Nieuwcom en UCO Kampen. De ACM heeft Rotie een boete opgelegd van bijna € 2,1 miljoen. Nieuwcom moet ruim € 1,5 miljoen betalen. UCO Kampen krijgt geen boete want het bedrijf ging in 2019 failliet. Drie leidinggevenden krijgen een persoonlijke boete van totaal € 190.000.

Gebruikt frituurvet wordt verwerkt tot grondstof voor biodiesel. Volgens Van Rooij zijn de laatste jaren nieuwe bedrijven gestart met de inzameling van gebruikt frituurvet. “Bedrijven zijn verplicht frituurvet op een verantwoorde manier af te voeren. We schatten dat 40.000 tot 60.000 bedrijven schade hebben geleden door de kartels. Het is een hele klus om een gezamenlijke schadeclaim te organiseren. Maar een collectieve claim heeft als voordeel dat de rechter die algemeen verbindend kan verklaren voor alle bedrijven, mits er voldoende deelnemers zijn. Daarom proberen we een gezamenlijke claim van de grond te krijgen. Als dat niet lukt dat gaat de ProFri voor haar leden het gesprek aan met de karteldeelnemers voor een schadevergoeding.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin