Frustratie om stikstof loopt op

08-06 | |
Eerder stikstofprotest dit jaar bij een hoorzitting van een zaak tussen provincie Overijssel en Farmers Defence Force. - Foto: Koos Groenewold
Eerder stikstofprotest dit jaar bij een hoorzitting van een zaak tussen provincie Overijssel en Farmers Defence Force. - Foto: Koos Groenewold

Onder boeren groeit de frustratie over verwachte stikstofplannen. Tot er vrijdag 10 juni meer duidelijk wordt over de gebiedsgerichte stikstofdoelen, houden de landbouwsector en de politiek de adem in. Actiegroepen maken elkaar vast warm voor demonstraties of andere manieren om te laten weten dat de reductiepercentages drastische gevolgen kunnen gaan hebben voor hun bedrijven.

Een voorbeeld daarvan is een informatiebijeenkomst in het Friese Ooststellingwerf. Het was de bedoeling dat de gedeputeerde de provinciale stikstofaanpak zou toelichten, maar de onvrede onder de aanwezigen liep dusdanig hoog op, dat de boeren massaal de zaal verlieten, zo schrijven de regionale media.

Escalatie na drie kwartier

In een bericht dat veelvuldig wordt rondgestuurd onder boeren over deze bijeenkomst staat onder andere: ‘Er waren zoveel boeren dat het niet eens binnen paste, het duurde niet lang, want het escaleerde na drie kwartier al. De kopjes vlogen net niet door de lucht. Om 21 uur stonden we allemaal weer buiten.’ Actieboeren sturen dit soort berichten naar elkaar door en vinden dat ze iets moeten doen om te voorkomen dat er plaatselijk grote stikstofreducties plaats moeten gaan vinden, met (gedwongen) uitkoop van veel bedrijven.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, ziet dat ‘we het tij niet gaan keren door het Malieveld weer een keer vol te rijden. Dit gaat óók niet goed komen met één dagje actie’. FDF verwacht dat er veel verzet zal komen tegen de landelijke aanpak: “Wij, het FDF-legioen, zullen als één man opstaan om onze democratische grondrechten ten volle te benutten en te verdedigen!”

De actieboeren houden zich vooralsnog rustig qua plannen en wachten de brief van vrijdag af.

van Rooijen


Beheer