Doorgaan naar artikel

FSA: kennis vermindert weerstand tegen gen-voedsel

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Consumenten weten vrijwel niks van gene-editing.

Hoe beter ze zijn geïnformeerd over deze nieuwe techniek om het genoom te bewerken, des te minder weerstand ze hebben als hun voedsel via zo’n bewerking is geproduceerd. Dat concludeert de Britse Food Standards Agency (FSA) na een onderzoek onder ruim 2.100 consumenten.

Gene-editing of genetische modificatie?

Vrijwel geen enkele consument weet iets van gene-editing, concludeert FSA. Of ze verwarden het met genetische modificatie, waarbij het voedsel DNA bevat dat er van oorsprong niet in zit. Volgens FSA vinden consumenten genoom-bewerkt voedsel acceptabeler dan genetisch gemodificeerd voedsel, omdat ze het als veiliger en natuurlijker beschouwen. Hun voorkeur gaat echter uit naar voedsel dat voortkomt uit traditionele veredeling.

Etiket op de verpakking

Het toepassen van gentechnieken werd acceptabeler gevonden bij planten dan bij dieren. Consumenten maken zich zorgen over veiligheidsrisico’s voor mensen en over het welzijn van dieren waarvan het genoom is bewerkt. FSA concludeert dat hoe beter de consumenten zijn geïnformeerd over gene-editing, des te meer ze accepteren dat hun voedsel zo’n bewerking heeft ondergaan. Een meerderheid van de consumenten vindt dat het etiket op de verpakking van het voedsel moet weergeven of een genetische ingreep is toegepast.

VK kan eigen regels opstellen

In de EU valt gene-editing (het bewerken van het DNA) onder de strenge regels voor genetische modificatie, waardoor toelatingsprocedures van voedingsproducten die voortkomen uit deze technieken zeer kostbaar en tijdrovend zijn. Na de brexit kan het Verenigd Koninkrijk eigen regels opstellen. Het Britse ministerie van milieu en plattelandszaken (Defra) hield begin dit jaar hoorzittingen over genetische modificatie en werkt nu aan een wetsvoorstel.

FSA spreekt van gene-editing als de ingreep een vergelijkbaar effect oplevert als traditionele veredeling bij planten of fokkerij bij dieren. Het onderzoek bestond uit interviews met tachtig consumenten en een enquête onder 2.066 consumenten in Engeland, Wales en Noord-Ierland.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin