Doorgaan naar artikel

FSIN: foodmarkt trekt aan, 2022 jaar van groei

Foodmarkt trekt aan maar nog niet naar het gehoopte niveau, dat meldt FISN.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Foodmarkt trekt aan maar nog niet naar het gehoopte niveau, dat meldt Food Service Instituut Nederland (FSIN).

De totale omzet van de foodmarkt steeg naar € 58,1 miljard. Dit is 1,6% meer dan in 2020. Tot de nieuwe lockdown in december 2021 toonde de foodservice juist een krachtig herstel, volgens FSIN. De foodservice draaide een omzet van € 13,3 miljard, bijna 8,2% hoger dan het voorgaande jaar. Alleen de foodretailkanalen (supermarkten en speciaalzaken) bleven achter met een omzet van € 44,8 miljard, een daling van 0,3%. Dat komt voornamelijk doordat de supermarkten 4% omzet hebben ingeleverd in 2021. In november stelde het instituut nog dat de foodservice weer bijna op het niveau van 2019 zat.

Sterke groei

Voor 2022 verwacht het FSIN wel een sterke groei van de foodmarkt, vooral doordat zij verwachten dat het Out of Home-segment weer flink zal herstellen. De verwachting is dat de omzet groeit met 10,8% naar € 64,4 miljard. Toch zal het herstel niet genoeg zijn om weer op het niveau te komen van voor corona.

Onzekere factoren

Het FSIN houdt wel een slag om de arm met de verwachtingen. De komende jaren zal de arbeidsmarkt nog ‘extreem’ krap zijn volgens het instituut. Ook de inflatie zal relatief hoog blijven en ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor onzekerheid en mogelijk grote gevolgen voor de foodservice.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin