Fuite neemt aandeel in Gosschalk

16-03 | |
Fuite Gosschalk
Het bedrijfspand van voerleverancier Gebrs. Fuite in Genemuiden. - Foto: Koos Groenewold

Veevoerbedrijf Fuite stapt in slachterij Gosschalk. De slachterij in Epe meldt in een bericht aan leveranciers dat ze een overeenkomst heeft gesloten met Fuite.

Eerder was de VanDrie Group in beeld als koper van de noodlijdende slachterij. Die kwam in liquiditeitsproblemen door het faillissement van een Deense afnemer. Toen VanDrie niet financieel wilde bijspringen, zegde Gosschalk de intentieverklaring tot samenwerking​ op.

Exclusiviteitspositie voor de veehandel

Onduidelijk is nog hoe de toekomst van de varkensslacht in Epe is. In een communicatie van Gosschalk naar zijn leveranciers wordt expliciet genoemd dat de overeenkomst tussen beide bedrijven invulling geeft aan de continuering van de runderslachtactiviteiten in Epe. Daarbij is in de overeenkomst een exclusiviteitspositie voor de veehandel beklonken. Runderen mogen uitsluitend en alleen via de veehandel worden betrokken. Ook is er een capaciteitsafspraak gemaakt: er worden 5 dagen per week runderen geslacht. Daarmee lijkt in de toekomst geen ruimte meer voor varkens.

Nog geen zekerheid voor schuldeisers

Ook de schuldeisers hebben nog geen zekerheid of ze hun geld krijgen. In het persbericht waarin Gosschalk de breuk met de VanDrie Group bekendmaakte werd wel gesteld dat ‘de nieuwe partij’ bereid zou zijn de benodigde financiering voor de continuïteit van de onderneming in Epe te verzorgen. Maar of dat ook afhandeling van de lopende schulden in de varkenshouderijkant van de onderneming betreft, is onduidelijk. Na afloop van een overleg met Gosschalk woensdag 15 maart, waar de nieuwe koper bekend werd gemaakt, hadden schuldeisers die duidelijkheid in ieder geval nog niet.

Kort geding

Op donderdag 16 maart, dient een kort geding waarmee Gosschalk probeert te voorkomen dat het faillissement van de slachterij kan worden aangevraagd. Het bedrijf heeft daarvoor een overzicht opgesteld van schuldeisers. De geheime lijst zou 7 pagina’s lang en erg gedetailleerd zijn. De betalingsachterstand van Gosschalk aan de grootste schuldeiser zou zijn opgelopen tot € 2,2 miljoen, terwijl het de kleinste nog € 7 verschuldigd is.

Schuld van € 15 miljoen

Ook de Belastingdienst zou bij de grotere schuldeisers behoren. Daarbij zou de betalingsachterstand € 1,5 miljoen zijn. In totaal bedraagt de schuld volgens ingewijden rond de € 15 miljoen. Schuldeisers hebben voorafgaand aan de rechtszaak de vraag voorgelegd gekregen te tekenen voor een lager bedrag en daarmee afstand te doen van een deel van de schuld.

Gosschalk wilde niet telefonisch reageren op vragen over het kort geding. Ook na schriftelijke vragen gaf het bedrijf daar geen inhoudelijke reactie op, maar stelde het bij het uitgebrachte persbericht over de ontbinding van de intentieverklaring met VanDrie te houden.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer