Skip to content

Fumi Ingredients: interesse bijna belachelijk groot

Updated on:
Business
Interview
Medeoprichter van Fumi Ingredients Corjan van den Berg: “Eiwit uit micro-organismen als alternatief voor kippenei-eiwit is veelbelovend.” - Foto: Koos Groenewold

Medeoprichter van Fumi Ingredients Corjan van den Berg: “Eiwit uit micro-organismen als alternatief voor kippenei-eiwit is veelbelovend.” - Foto: Koos Groenewold

Kippenei-eiwit is een belangrijk voedselingrediënt. De start-up Fumi Ingredients ontwikkelde een plantaardig alternatief uit micro-organismen. De interesse is groot.

De productie van kippenei-eiwit als belangrijk voedselingrediënt kan veel efficiënter en wellicht ook goedkoper. Dat is de overtuiging van de start-up Fumi Ingredients. Het jonge bedrijf ontwikkelt eiwit uit micro-organismen als alternatief voor het veelgebruikte eiwit uit kippeneieren als voedselingrediënt. “We hebben geen ‘vegan-drijfveer’. Het is ons niet te doen om bijvoorbeeld dierenwelzijn, maar we zien dat de productie van eiwit veel efficiënter kan. Daarom is eiwit uit micro-organismen als alternatief voor kippenei-eiwit veelbelovend”, aldus medeoprichter van de start-up Corjan van den Berg. Het alternatief is plantaardig, heeft tot 80% minder CO2-uitstoot bij de productie en kan, als productie op grote schaal plaatsvindt, goedkoper zijn dan kippenei-eiwit.

Ontwikkeling begon vijf jaar terug

De ontwikkeling van de technologie begon vijf jaar geleden. Van den Berg was begeleider van de Colombiaanse promovendus Edgar Suarez Garcia op Wageningen Universiteit. Samen deden ze onderzoek naar hoe je eiwit kunt halen uit micro-organismen, op dat moment nog micro-algen. “Naarmate het onderzoek vorderde, zagen we dat deze eiwitten zich gedragen als eiwit van kippeneieren. We kregen het idee ‘hier kunnen we wel een bedrijf voor oprichten’. We konden elkaars ideeën altijd goed afschieten, maar nu kwamen we steeds weer tot de conclusie: dit is eigenlijk een heel goed idee.” Dat leidde tot de oprichting van een bv in augustus 2019.

Veel interesse

Eiwit van kippeneieren wordt in veel verschillende producten gebruikt, vaak met als functie om alle ingrediënten te binden. “Steeds meer voedingsmiddelenproducenten zijn op zoek naar plantaardige alternatieven, zodat ze producten, zoals vleesvervangers, volledig vegan of plant-based kunnen maken. Iets waar veel vraag naar is.” Dat die vraag groot is, merkt Van den Berg aan de ‘bijna belachelijk grote interesse’, in zijn bedrijf. “Er zijn al meer dan 150 partijen die hebben aangegeven het alternatieve eiwit te willen testen.”

Steeds meer voedingsmiddelenproducenten zijn op zoek naar plantaardige alternatieven

‘Wonnen aantal prijzen’">‘Wonnen aantal prijzen’

Om te komen waar de start-up nu staat, was geld nodig. “Zoals veel start-ups doen, deden we mee aan start-up-competities. Daarmee kun je geld winnen. We wonnen een aantal prijzen, waarmee we zo’n € 30.000 tot € 40.000 binnenkregen. Dat geeft je financiële positie een boost, maar ook je naamsbekendheid.” Daarnaast kreeg Fumi Ingredients een zogenoemde achtergestelde innovatielening van Rabobank. Begin 2020 ontving het bedrijf € 500.000 van de investeringsfondsen Innovation Industries en Shift Invest. “Hiermee hebben we mensen kunnen aannemen. Het bedrag stelde ons in staat om verder vooruit te kijken.”

Demo-fase">Demo-fase

De start-up zit nu in de zogenoemde demo-fase. Fumi Ingredients kan een paar honderd gram van het eiwit per dag produceren. “Dat is natuurlijk niet genoeg om er op commerciële schaal iets mee te doen.” De bedoeling is dan ook om zo snel mogelijk op te schalen en dat bedrijven dit jaar nog beginnen met het testen van het ingrediënt in hun voedingsmiddelen. Van den Berg merkt dat er zoveel interesse is dat er andere expertises binnen de start-up nodig zijn om het bedrijf verder te brengen. “Op dit moment zijn we met vier mensen, allemaal levensmiddelenwetenschappers. Met dit team zijn we niet voorbereid en in staat om snel te groeien.”

Eiwit uit gist">Eiwit uit gist

Daarom is de start-up een samenwerking aangegaan met een grote partij die veel gist kan leveren. Deze partij gaat de technologie van Fumi Ingredients gebruiken om op grote schaal eiwit uit gist te halen. Waar in de onderzoeksfase nog met micro-algen gewerkt werd, is nu gist de belangrijkste grondstof. “Omdat we erachter kwamen dat nog niet genoeg micro-algen geproduceerd worden om onze technologie groot uit te kunnen rollen.”

Op dit moment zijn we met vier mensen, allemaal levensmiddelenwetenschappers. Met dit team zijn we niet voorbereid en in staat om snel te groeien

‘Eerste fabriek staat er over drie jaar’">‘Eerste fabriek staat er over drie jaar’

Van den Berg schat in dat de eerste fabriek er over drie jaar staat. Waar die fabriek komt te staan, kan hij nog niet zeggen, ‘maar waarschijnlijk in een ander land dan Nederland’. Over een jaar of vijf staan er vijf tot tien fabrieken, zo voorspelt de ondernemer. De gistproducent zal verantwoordelijk zijn voor de productie. Fumi Ingredients blijft zich bezighouden met de ontwikkeling van de technologie.

De medeoprichter ziet het voor zich dat er over een jaar of tien ook fabrieken staan die eiwitten uit micro-algen halen. “De markt en de vraag zijn zo ontzettend groot, dat er ruimte is voor veel alternatieven.” Op dit moment is Avebe de grootste concurrent met de productie van eiwit uit aardappelen. “Maar ook hiervoor geldt: er is genoeg ruimte voor meerdere spelers.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin