‘Functie als CEO FrieslandCampina kan goed uitpakken voor je carrière’

30-01 | |
Hein Schumacher van FrieslandCampina wordt nieuwe topman van Unilever. Foto: Herbert Wiggerman
Hein Schumacher van FrieslandCampina wordt nieuwe topman van Unilever. Foto: Herbert Wiggerman

FrieslandCampina-topman Hein Schumacher vertrekt naar Unilever. Dat wordt gezien als compliment naar de zuivelonderneming, zo blijkt uit reacties op zijn vertrek.

Analytisch sterk, goed netwerk en volledig gefocust op een duurzaam en toekomstbestendig FrieslandCampina. Vertrekkend CEO bij FrieslandCampina, Hein Schumacher, vallen de nodige complimenten ten deel. Zowel vanuit de eigen onderneming als de sector. Tegelijk zijn er kritiekpunten. Zo behoort FrieslandCampina niet meer tot de best uitbetalende zuivelondernemingen in Europa en is onder het bewind van Schumacher een relatief grote groep leden uit onvrede vertrokken.

Groot compliment voor FrieslandCampina

Volgens LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Erwin Wunnekink is het niet voor niets dat Schumacher acht jaar bij FrieslandCampina heeft gezeten. “Dat zegt wel iets.” Het feit dat Schumacher nu door een grote partij als Unilever is gevraagd om daar de touwtjes in handen te nemen, kan FrieslandCampina volgens hem beschouwen als groot compliment. Wunnekink maakte Schumacher van dichtbij mee als bestuurslid en later als voorzitter van FrieslandCampina.

Hij omschrijft de topman als een ‘diesel’ die altijd planmatig te werk gaat. Iemand die goed kan analyseren en iemand die de onderneming echt vooruit heeft geholpen. Dat dit naar buiten toe niet altijd zo is ervaren, wijt Wunnekink vooral aan de moeilijke periode waarin Schumacher CEO was.

“Hij had het tij niet mee. Dan noem ik alleen nog maar het fosfaatdebacle.” Andere lastige dossiers waren bijvoorbeeld de aanpassing van de ledenfinanciering en het duurzaamheidsbeleid, en dan was er ook nog het wegvallen van de lucratieve export van babyvoeding naar China via Hongkong. Dossiers waarin je het volgens de vakgroepvoorzitter niet alleen maar goed kan doen. “Daarbij nam hij de besluiten niet alleen.” Wunnekink komt Schumacher momenteel nog tegen aan de sectortafel Landbouwakkoord. Ook daar worden zijn kennis en inbreng volgens hem gewaardeerd.

Hein Schumacher beschikt over buitengewoon goede contacten in Den Haag, tot het hoogste niveau

NMV-voorzitter Henk Bleker kan Schumacher naar eigen zeggen niet zozeer beoordelen als CEO van FrieslandCampina. Wel weet hij dat de hoogste baas van Nederlands grootste zuivelonderneming, zijn contacten in Den Haag goed heeft ingezet om ‘de unieke internationale positie van de Nederlandse melkvee- en zuivelsector voor het voetlicht te brengen’. Bleker noemt in het bijzonder de periode waarin het rapport-Remkes tot stand kwam. “Hein Schumacher beschikt over buitengewoon goede contacten in Den Haag, tot het hoogste niveau, en dat zal na zijn vertrek gemist worden.” Zeker gezien de turbulente fase waarin de Nederlandse melkveehouderij zich volgens de NMV-voorman nu bevindt.

Goed door de coronaperiode geleid

Henk Schoonvelde, voorzitter van de European Dairy Farmers zegt in reactie op het aangekondigde vertrek van Schumacher dat FrieslandCampina lange tijd een van de best uitbetalende zuivelondernemingen in Europa was. “Het is jammer dat het bedrijf dit onder leiding van Schumacher niet heeft weten vol te houden”, aldus Schoonvelde. Aan de andere kant bevindt de zuivelonderneming zich volgens hem nog wel boven in de middenmoot en dat had gezien de vele ontwikkelingen ook slechter uit kunnen pakken. Zo heeft Schumacher de onderneming volgens Schoonvelde goed door de coronaperiode geleid.

Onvrede bij FrieslandCampina-leden

Positief aan Schumacher is volgens Schoonvelde ook dat hij altijd bereid was zaken goed uit te leggen aan de leden. “Dat wordt gewaardeerd.” Grootste pijnpunt is toch wel het feit dat gedurende zijn bewind veel leden zijn vertrokken. Daarbij zou onder een deel van de bestaande leden nog steeds sprake van onvrede zijn. Het beleid ten aanzien van de ledenfinanciering en het duurzaamheidsbeleid zijn daarin gevoelige onderwerpen. Voor wat betreft het duurzaamheidsbeleid leeft volgens Schoonvelde onder leden het gevoel dat er onvoldoende oog is voor de gevolgen op het boerenerf. Hij omschrijft dit als ‘te veel top-down management’.

FrieslandCampina wordt duidelijk serieus genomen

Ook Schoonvelde ziet het als een goed teken dat de CEO van FrieslandCampina een overstap maakt naar een grote speler als Unilever. Eerder gebeurde volgens hem al iets soortgelijks met de overstap van Cees ’t Hart naar Carlsberg. “FrieslandCampina wordt duidelijk serieus genomen.” Dat maakt het volgens Schoonvelde gemakkelijker een goede opvolger te vinden voor Schumacher. “Een functie als CEO bij FrieslandCampina kan goed uitpakken voor je carrière.”

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur


Beheer