Fysieke aardappelprijzen maken stap omhoog

19-12-2022 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De aardappelnotering op de termijnmarkt in Leipzig steeg vorige week naar € 27,80 per 100 kilo voor het april 2023 contract. De termijnmarktnotering liep al een beetje vooruit en de fysieke markt bewoog 16 december onverwachts mee omhoog.

Het Belgische Belgapom noteerde € 2,50 hoger voor Fontanes op € 25. De notering steeg ruim 10% nadat deze sinds eind oktober vast stond op € 22,50. Voor Innovators werd de notering verhoogd met € 1 naar € 26.

PotatoNL noteert 19 december voor fritesgeschikte aardappelen (cat. 1) op € 22,50 tot € 28 per 100 kilo (+€ 0,75). De onderkant van de notering trekt omhoog, omdat in de Fontane-groep geen zaken voor € 21 zijn gedaan. De categorie 2-notering voor fritesgeschikte aardappelen stijgt met 50 cent naar € 25 tot € 27. Er zijn Agria’s in het zuiden van Nederland verkocht voor € 27, waardoor de bovenkant van de notering stijgt.

Beperktere aanvoer

Niet alleen in België, ook het Duitse Reka noteerde 16 december voor Fontane op € 23,50 (+€ 1,50). Voor Innovator bleef de notering op € 26 staan. De partijen aardappelen met een probleempje zijn opgeruimd, waardoor de aanvoer beperkter is. In Duitsland was het door vorst niet mogelijk om overal uit de schuur te laden. Daarbij trekt de koopinteresse vanuit België aan. Aardappelverwerkers benaderen handelaren voor aardappelen, waardoor er beweging in de fysieke markt is gekomen.

Fritesfabrieken gaan volop door met produceren. In de komende vakantieperiode worden slechts korte stops ingelast. Daarnaast vallen in de West-Europese landen de opbrengsten links en rechts tegen, waardoor de aardappelmarkt er gezond uitziet voor telers met vrije aardappelen in de schuur.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer