Fysieke graanprijs volgt dalende termijnmarktprijs

01-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De graanprijzen bewegen omlaag op de internationale graanmarkt.

De fysieke markten volgen de internationale prijzen naar beneden. De Hamburgse graanbeurs verlaagde eerder deze week de notering voor voertarwe met € 11 naar € 275 tot € 278 per ton. Ook de Groningse graanbeurs verlaagde de notering voor voertarwe; met € 12 naar € 279 per ton. Voor voergerst daalde de notering op 28 februari met € 11 naar € 257.

Goede prijzen voor peen en uien

Verkopers van graan hopen dat de prijzen weer omhoog gaan naar € 300 per ton. Medio oktober stond de Groningse notering nog op € 337 per ton, maar die prijs ligt gevoelsmatig wel erg ver weg. Omdat telers goede prijzen voor uien en peen hebben ontvangen is er geen spanning om direct te verkopen en is de houding afwachtend. Aan de andere kant is de vraag vanuit de industrie beperkt door lagere mengvoer omzetten.

Op de graanmarkt is de verwachting dat de graandeal, die op 19 maart afloopt, wordt verlengd. De gesprekken hierover zijn nog gaande. Oekraïne zou de deal naar verluidt met een jaar willen verlengen en de havens van Mykolaiv erbij willen betrekken. Mykolaiv ligt aan de Zwarte Zee tussen de Cherson en Odessa. De precieze details van een mogelijke verlenging – zoals hoe lang wordt verlengd en welke havens zijn inbegrepen – zullen van belang zijn.

Goedkope Russische tarwe

Op de wereldmarkt zal goedkope Russische tarwe de prijzen onder druk blijven zetten. Turkije zou 790.000 ton tarwe hebben gekocht, voornamelijk van Russische oorsprong. Op het internationale toneel vallen de meest recente Amerikaanse exportcijfers mee. De EU-uitvoer van tarwe bedroeg op 26 februari 20,47 miljoen ton. Dat was een jaar eerder in dezelfde periode 19,1 miljoen ton.

Verder wordt gevreesd voor de wereldwijde vraag naar diervoeding door de verspreiding van de vogelgriep.

Prognose: druk op graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer