Fysieke graanprijzen dalen deze week

04-03-2020 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De prijsdruk was al wat langer zichtbaar op de verschillende termijnmarkten voor tarwe en mais, omdat deze wat gevoeliger zijn voor sentiment.

Uitbreiding van het coronavirus en de daarbij komende angst voor stagnerende handelsstromen met als gevolg een terugval in de wereldwijde economie zorgt voor prijsdruk. Maar ook de fysieke markten kunnen deze week niet onder de dalende prijzen uit.

Graanprijzen lokale markten dalen ook

Op de verschillende lokale markten dalen deze week ook de graanprijzen. De telersbeurs in Goes verlaagde begin deze week de noteringen voor tarwe met € 6 naar € 164 tot € 169 per ton. Voor voergerst daalde de notering met € 4 naar € 149 per ton. De verwachting is dat deze noteringen verder dalen. De graanbeurs in Groningen stelt de voertarwenotering met € 1 naar beneden bij op € 182 per ton. Er zijn wel actuele biedingen, maar telers willen niet verkopen. De Rotterdamse graanbeurs verlaagde de notering voor EU-voertarwe deze week met € 4 naar € 191 per ton. Op de langere termijn is er geen vraag, waardoor het verder ontzettend rustig is in de graanhandel.

Termijnmarkt iets omhoog

De Parijse termijnmarktnotering voor maaltarwe ging 3 maart weer iets omhoog. De stijging werd ingegeven door het besluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed) om de tarieven met 0,5% te verlagen. Dit om de economie te ondersteunen die door de gezondheidscrisis is getroffen.

Goede EU-uitvoer

In Frankrijk blijft de tarwe-export naar derde landen goed doorlopen. De Europese Commissie heeft haar schatting van de tarwe-uitvoer (tot en met 1 maart) voor het lopende verkoopseizoen op ruim 19 miljoen ton staan. Dat is 60% meer dan vorig jaar in dezelfde periode is afgezet.

Prognose: graanprijzen onder druk.

Meer informatie over de prijzen op de graanmarkt vind je via Foodagribusiness.nl/markt

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer