Ga toch naar de rechter, Sieta

Vergaderboer Columnist
2009: Sieta van Keimpema staat de pers te woord tijdens een actie vanwege lage melkprijzen. - Foto: Hans Prinsen - Foto: Hans Prinsen
2009: Sieta van Keimpema staat de pers te woord tijdens een actie vanwege lage melkprijzen. - Foto: Hans Prinsen

Eerst even wat vooraf. Ik ben geschrokken van de reacties op mijn bijdrage van vorige week vrijdag. Ik krijg er fiks van langs van vele reageerders. Dat mag, dat is hun goed recht en wie weet, soms ook wel terecht.

Maar dat ik kennelijk niet voor mijn mening uit mag komen, stelt teleur. Ik geloof namelijk echt dat het ontkennen van de stikstofcrisis geen zin heeft.

Dat er een crisis is, is ook vastgesteld door het Landbouw Collectief, onder leiding van Aalt Dijkhuizen. Daar zitten alle boerenorganisaties in. Dat is echt een spiegel van de boerengemeenschap. Uitgaande van hun standpunt dat er een crisis is, schrijf ik.

Daarom zult u ook de komende tijd in columns en blogs tegenkomen dat we na moeten denken over onze toekomst met de maatregelen vanwege stikstof. Dat we actievoeren om die maatregelen zo acceptabel mogelijk te krijgen, sta ik volledig achter.

Lees de blog: Stikstofprobleem: ontkennen kan niet meer

Van Keimpema spreekt boer en burger aan

Dit terzijde. Ik wil het hebben over Sieta van Keimpema. Voorvrouw van Dutch Dairymen Board, actievoerend in Europa, nu een van de leiders van Farmers Defence Force. Onvermoeibaar strijdend, representatief, goed gebekt en een echt televisiehoofd.

Bij de strijd tegen de afschaffing van het melkquotum had ze het gelijk aan haar kant, maar ze kreeg het niet. Wat ze verkondigde is wel uitgekomen: lagere melkprijzen en nieuwe maatregelen om de productie te beperken. Nu via de fosfaatwet, die zwaar aantikt op onze bedrijven. De stikstofcrisis komt daar nog overheen en Sieta komt weer als een duveltje uit een doosje als leider van de activistische groep boeren FDF. En weer is ze niet van de van de buis te slaan. Ze spreekt boer en burger aan.

Sieta staat waar LTO-voorzitter Marc Calon had moeten staan

Ze staat waar LTO-voorzitter Marc Calon had moeten staan als leider en boegbeeld van de boeren. Maar hij was er niet, is er niet en zal er voor mijn gevoel ook nooit zijn als het nodig is. Gewoon omdat hij door de boeren niet wordt gezien als leider. Zijn draagvlak is het laatste jaar helemaal verdwenen.

Om LTO te behouden afscheid nemen van Calon

Tijd voor actie van de aangesloten leden. Als we willen dat LTO blijft, zullen we afscheid moeten nemen van deze voorzitter. Nog mooier zou het zijn dat Calon zelf zijn conclusies trekt en terugtreedt. Als je tijdens een crisis – en daar zitten we met de stikstof midden in – niet de echte leider kunt zijn en moet toezien dat anderen dat stokje overnemen, moet je wegwezen.

Conflict met FrieslandCampina: privékwestie of niet

Terug naar Sieta. Net voor de kerst bleek dat ze een conflict heeft met FrieslandCampina. Die wilde vanaf januari 2019 haar melk niet meer ophalen. Dat ging in de gierkolk. Volgens Sieta omdat ze een hekel hadden aan haar als actievoerder in de strijd voor de boer. Volgens FrieslandCampina is dat onzin. Het ophalen van melk wordt alleen gestopt na herhaaldelijke waarschuwingen. Het gaat dan over de kwaliteit van de melk.

Lees ook: Opheldering nodig over reden van melkweigering

Hoe dan ook, Sieta heeft de melk tot mei laten weglopen en daarna met haar man de koeien verkocht. Ze is dus geen melkveehouder meer. Dat lijkt een privékwestie, maar is het niet. Ze heeft ze in haar strijd tegen FrieslandCampina haar club DDB meegekregen. In november berichtte Boerderij er nog over. Er is weinig goeds aan de coöperatie. De financiële inschaling door de bureaus is verlaagd, de melkprijs is te laag, het beleid is fout en ga zo maar door.

Melk van goede kwaliteit moet worden opgehaald

Onverkwikkelijke situatie. Zowel Sieta als FrieslandCampina wordt er door beschadigd. Het is haar stem tegen die van FrieslandCampina. Dat moet uit de wereld en daarom, Sieta: stap naar de rechter. Als jullie melk van goede kwaliteit leverden, moeten ze die melk ophalen. Dat staat in de statuten. Kunnen ze niet omheen.

Durf de rechtsgang aan, Sieta. Het klaart de lucht rondom jezelf en FrieslandCampina op. Nu blijft dat zweven. Niks doen is geen goede actie.Beheer