Gang naar de rechter nog te vroeg voor PAS-melders

De bouw van een nieuwe stal die nog wel doorgaat. Veel bedrijven kunnen juist niet uitbreiden omdat ze geen geldige natuurbeschermingsvergunning hebben. - Foto: Cor Salverius
Misset Uitgeverij BV opdr. 409648 t.b.v. Boerderij Fotoreportage deel 2 bij Wouter Hartendorf stalbouw vleesveestal in Santpoort-Zuid Foto’s: Nieuwbouw vleesveestal van de Sinnevelt Boerderij, Wouter Hartendorf in Santpoort-Zuid

Boeren blijken nog te wachten met het aansprakelijk stellen van LNV omdat ze sinds anderhalf jaar – buiten hun schuld – zonder geldige natuurbeschermingsvergunning zitten.

Gelijk nadat in mei 2019 de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buitenwerking stelde, kwam landbouwminister Carola Schouten met geruststellende woorden aan het adres van boeren. Degenen die – geheel volgens de wettelijke (PAS)regels van destijds – een melding hadden gedaan van een wijziging/uitbreiding op hun bedrijf zouden worden gelegaliseerd.

Geen geldige natuurvergunning

Doordat een streep door het PAS werd gezet, zaten deze boeren opeens zonder geldige natuurvergunning. Zolang boeren niets aan hun bedrijf veranderen, zullen ze niet gelijk problemen hebben zonder die vergunning, maar verdere bedrijfsontwikkeling kan wel een probleem opleveren. Banken zullen een bedrijfsuitbreiding zonder een geldige natuurbeschermingsvergunning zeer waarschijnlijk niet willen financieren.

Nu, anderhalf jaar na het PAS, is er nog steeds geen duidelijkheid voor de PAS-melders en is er nog geen oplossing in zicht zoals Schouten beloofde. Toch lijkt Schouten nog even – juridisch – met rust gelaten te worden door boeren, er zijn nog geen gerechtelijke procedures hierover bekend.

Gerechtelijke procedures

Volgens voorman van de Stichting Stikstofclaim, John Spithoven, is het nu ook nog te vroeg voor gerechtelijke procedures. “Er is nu nog geen sprake van grootschalige schade, het is nog te vroeg om naar de rechter te stappen voor legalisatie”, zegt Spithoven. “Minister Schouten is aan zet. Ze zal haar toezegging moeten waarmaken dat er een legalisatie voor PAS-melders komt.” Een belangrijk moment is volgens Spithoven de uitspraak van de RvS deze maand over het mogelijk openbaar maken van adresgegevens van PAS-melders, een eis van de milieuactiegroep Mobilisation fort he Environment (MOB) van Johan Vollenbroek. “Als de RvS daarin meegaat ben ik bang voor veel juridische strijd.”

Minister Schouten is aan zet. Ze zal haar toezegging moeten waarmaken dat er een legalisatie voor PAS-melders komt

John Spithoven

‘PAS-melders wachten af’

Net als John Spithoven denkt advocate Jacoline Kroon van A&S Advocaten in Wageningen ook niet dat PAS-melders nu al gaan procederen tegen LNV. Kroon: “Ze zullen afwachten, de minister is aan zet.” Haar collega Esther Wijnen van Linssen Advocaten in Tilburg is het daar mee eens. Wijnen: “Boeren wachten nu af wat de minister gaat doen. Er is wel veel onduidelijkheid en onzekerheid, maar alleen als een er bedrijfswijziging/uitbreiding is kan er sprake van schade zijn.”

Mogelijkheden

Jacoline Kroon ziet wel mogelijkheden om te procederen. “De eis zou kunnen zijn om datgene te mogen realiseren dat de boer op basis van het PAS had verkregen. Het zou mogelijk een claim kunnen zijn op grond van onrechtmatige daad door de Staat en strijd met het vertrouwensbeginsel. De Staat heeft onrechtmatige wetgeving opgesteld en op basis daarvan vergunningen verleend. Je zou kunnen stellen dat de boer door deze onrechtmatige wetgeving schade heeft geleden. Maar ik verwacht dat de Staat de bal wel zal terugkaatsen: boeren konden voorzien dat deze PAS-regeling onderuit zou gaan. En dat zeg ik niet als grap, dat denk ik echt.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.