Garantieprijs RFC naar historische € 60

27-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De garantieprijs van FrieslandCampina bereikt in juli met een verhoging van € 3,50 de historisch hoge grens van € 60 per 100 kilo melk.

De zuivelverwerker verwacht dat melkprijzen van de referentiebedrijven verder zullen stijgen komende maand. Maar doordat referentieprijzen in de afgelopen periode sterker stegen dan ingeschat, neemt RFC een correctie op in de melkprijs. Het gevolg is dat deze € 22,50 hoger uitvalt dan vorig jaar juli. Verder terugkijkend is de huidige garantieprijs twee keer zo hoog als in 2015, toen € 30 per 100 kilo melk werd uitbetaald. De laatste keer dat de melkprijs boven de € 40 uitkwam, was in 2017. Dat was slechts kortstondig, want na drie maanden zakte de melkprijs weer. De melkprijs is sinds januari van dit jaar al met € 15 gestegen.

De garantieprijs van RFC is een gewogen prijs. De basis-vergelijkingsprijs voor gangbare melk komt bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk uit op € 59,42 per 100 kilo melk. Dat is exclusief btw en 5 cent voor de bijdrage aan ZuivelNL is in mindering gebracht. Melkveehouders kunnen, als ze voldoen aan de voorwaarden van PlanetProof en weidepremie, hier bovenop nog € 3,50 aan toeslagen ontvangen.

Biologische melkprijs stijgt ook

De biologische garantieprijs komt uit op € 62,75 per 100 kilo. Dat is eveneens een flinke prijsverhoging van € 3,50. Ook voor de biologische melk hebben referentiebedrijven het goed gedaan, zodat een correctie meegenomen wordt in de prijsverhoging.

Daarnaast houdt RFC rekening met een verdere prijsstijging bij referentiebedrijven. In andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, worden biologische melkprijzen door de prijzen voor gangbare melk ingehaald. Het verschil van € 2,75 op de standaard melkprijs dat in juni tussen de melkprijzen van RFC zat, blijft bij de zuivelverwerker in juli gehandhaafd.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer