Gas goedkoper, olie en diesel duurder

07-06 | |
Door het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag zak de olieprijs naar verwachting nog wel even doorstijgen. - Foto: Canva/Prasit Rodphan
Door het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag zal de olieprijs naar verwachting nog wel even doorstijgen. - Foto: Canva/Prasit Rodphan

In de daghandel is de gasprijs inmiddels gezakt tot onder de 80 cent per kuub. Ook de termijnprijzen zakken.

Tradegas noteert voor het derde kwartaal nu een prijs van 83 cent per kuub. Dat is flink lager dan vorige week, toen de prijs nog boven de 90 cent lag.

De prijsdaling bij gas wordt gesteund door lagere prijzen voor CO2-emissierechten. Het decembercontract 2022 noteert op de termijnmarkt in Londen op € 82 per ton uitstoot, dat is zo’n € 5 lager dan eind vorige week.

Olieprijs stijgt

Olie daarentegen loopt juist op in prijs. De maand mei werd nog afgesloten op een prijsniveau van $ 115 per vat Brent-olie. Begin deze week schommelt deze notering rond de $ 120 per vat van 159 liter. Voorlopig lijkt er sprake van enige stabilisatie in de markt, maar analisten denken dat dit nog zeker niet het plafond is in de markt.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs denkt dat de olieprijs naar $ 140 per vat kan stijgen. De bank baseert dat op het krappe aanbod op de oliemarkt en de grote vraag. En die vraag gaat nog verder toenemen. Dat komt omdat China meer olie gaat vragen nu de coronamaatregelen daar versoepeld worden. Daardoor zal de economie daar weer op gang komen en dat resulteert in een toenemende vraag naar olie.

Dieselmarkt reageert onrustig

De dieselmarkt reageert vooralsnog onrustig op alle onrust in de markt. LTO Ledenvoordeel heeft de prijs verhoogd naar € 169 per 100 liter exclusief btw, bij levering van minimaal 4.000 liter. Daarmee ligt de prijs € 23 hoger dan het prijsniveau van 20 mei.

Inkoopcollectief Farmers4all hanteert inmiddels een prijs van € 165,10 per 100 liter exclusief btw. Ook deze aanbieder heeft zijn prijzen 23 cent hoger liggen dan het laagste niveau van medio mei.

Op 1 april daalde de dieselprijs nog met 10 tot 11 cent als gevolg van een accijnsverlaging. Prijzen daalden toen tot net onder de € 145 per 100 liter. Met de huidige prijzen van € 165 tot € 170 is dat effect al lang weer vergeten.

Prognose: lagere gasprijs en stabilisering olieprijs.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer