Gas zakt naar recordprijs van september 2021

17-01 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Vraag en aanbod van gas lijken zich weer naar een wat normaler evenwicht te bewegen. De neergaande lijn van de prijsgrafiek in december wordt dit jaar doorgetrokken.

‘Normaal’ blijft overigens nog steeds een ongelukkige term voor de gasmarkt. Want nog maar 15 maanden geleden was het moment dat de gasprijs boven de 50 cent per kuub uitkwam een historische dag. Historisch in negatieve zin, want zoveel hadden de grootverbruikers van gas, zoals de glastuinders, nog nooit hoeven betalen.

Tuinders staan nog niet te juichen

Nu de prijs van daggas weer naar die grens toe beweegt, maar dan vanaf de andere kant, wil dat dan ook nog niet zeggen dat de tuinders staan te juichen. Voor de ondernemers, die hun teelten moesten uitstellen omdat ze te afhankelijk zijn van duur daggas, is het huidige prijsniveau nog steeds hoog. Maar samen met de besparingsmaatregelen die ze zonder uitzondering hebben genomen, kan deze prijsdaling wel het verschil zijn tussen onder de kostprijs komkommers of tomaten moeten verkopen of toch nog boven de kostprijs kunnen uitkomen.

Gasvoorraden op peil

Aan de vraagkant is en blijft het dus stiller dan andere jaren, mede door het nog niet bijster koude winterweer. Ook de aanbodkant geeft ruimte voor prijsdaling. De gasvoorraden zijn nog mooi op peil (in Nederland nu op 75,9%) volgens het gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De leveringen van LNG staan nog niet opvallend onder druk van de vraag van andere continenten.

Komende jaren blijven spannend

Voor de komende jaren blijft het echter spannend. Dat voorspelde vorige week de minister van energie van Qatar, dat veel van dat LNG levert en dat zeggen de Europese ministers van energie eveneens. En het is daarnaast te zien aan de noteringen voor gas voor de komende jaren. Toen in september 2021 gas voor het eerstvolgende kwartaal voor het eerst boven die 50 cent uit kwam, kostte gas voor over vier jaar 18 cent. Als een afnemer nu aardgas wil vastleggen voor levering in 2027, kost hem dat 36 cent per kuub .

Prognose: ruimte voor verdere daling

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer