Gasmarkt is weer wat afgekoeld

Foto: Canva
Foto: Canva

De gasmarkt had met name vorige week dinsdag te maken met een marktprijs voor de komende maand die gedurende de dag tot wel 30% omhoogschoot.

Belangrijkste aanwijzingen zijn de extreme kou in Aziƫ, waar men ook bereid is om een hogere prijs voor met name LNG-gas te betalen. Maar wat er op dinsdag gebeurde met de enorme prijsstijging is mede toe te schrijven aan marktspeculaties, dit aldus deskundigen. Ondertussen is de temperatuur weer wat opgelopen en de gasmarkt afgekoeld.

Gasvoorraden in Noordwest-Europa zijn nog aanzienlijk. Al nemen de gasvoorraden in Nederland af, ze zijn nog voor 60% gevuld, ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Bekijk diverse gasprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer wind in aantocht

De koers van elektra voor de lange termijn piekte afgelopen weken door een stijging van de CO2-emissieprijzen en de prijs van kolen. Beide onderliggende prijsbepalende factoren voor de prijs van elektra zijn licht gedaald en dat is te zien in de prijsvorming. Als de lockdowns verder uitbreiden, kan de emissieprijs dalen door het wegvallen van het vertrouwen in de economie.

Verwachting: de lange en korte termijncontracten kunnen licht dalen door coronaperikelen en mildere weersomstandigheden.

Meer platforms in productie

We hebben de afgelopen maanden een sterke opwaartse beweging gezien in de belangrijkste markten voor ruwe olie: WTI en Brent. Deze opwaartse trend in ruwe olie werd gestimuleerd door de geleidelijke afname van de productie en voorraden van Saoedi-Arabiƫ. In de VS is voor de achtste opeenvolgende week het aantal boorplatforms dat weer in productie genomen wordt, gestegen. Aanleiding zijn de hogere olieprijzen. Het Amerikaanse Energie Agentschap, de US Energy Information Administration (EIA) verwacht dat in 2021 en 2022 het olieverbruik zal toenemen.

Verwachting: huidige prijsniveau kan de nieuwe bodem zijn.

Volg het verloop van de prijs voor Brent-olie via Foodagribusiness.nl/markt

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau Nife
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.