Gasmarkt wacht op Brussel

13-09 | |
Foto: Canva/wangkai
Foto: Canva/wangkai

De gasprijs daalt alweer een week. Maar dat gebeurt op een markt waar weinig wordt gehandeld.

Iedereen is immers ook al een week lang in ademloze afwachting van wat de Europese Unie gaat besluiten over een maximum gasprijs.

Op maandag opende de markt op een beduidend lager niveau dan vorige week. Met een gasprijs van € 1,73 voor levering in het eerstvolgende kwartaal ging het voor het eerst sinds 9 augustus weer onder de € 2. Dat lijkt weer wat meer in lijn met de reële vooruitzichten voor de gasmarkt voor komende winter, met in heel Europa goed gevulde gasvoorraden en volop nieuwe contracten met gasleveranciers anders dan Rusland.

Vorige week sprak voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland zich tegen energieminister Rob Jetten nog uit tégen een door de politiek verordonneerde maximum gasprijs. Treedt liever op tegen speculanten op de gasmarkt die garen spinnen bij het opdrijven van de dagelijkse noteringen, terwijl de daadwerkelijke vraag naar gas helemaal zo hoog niet is, argumenteerde hij. Die vraag zal echter door de door EU-lidstaten aangekondigde of ingevoerde steunmaatregelen minder hard teruglopen dan goed is voor een lagere gasprijs. Dat geldt ook voor dat mogelijke Europese prijsplafond. Dat leidt tot de verwachting dat de noteringen op de gasbeurzen de komende week eerder zullen stijgen dan verder dalen.

Prognose: stijgende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer