Doorgaan naar artikel

Gasprijs buigt weer omhoog

Het vullen van de gasvoorraden is in Nederland versneld doorgegaan. - Foto: ANP premium

Het vullen van de gasvoorraden is in Nederland versneld doorgegaan. - Foto: ANP

De al heel het jaar voortdurende gasprijsdaling is sinds vorige week omgebogen naar een stijging. Anders dan vorige hikjes omhoog eerder dit jaar ziet deze stijging er wat structureler uit.

Op zoek naar een aanleiding voor de ongebruikelijke prijsstijgingen kwamen de trendwatchers met onderhoud aan Noorse installaties op de Noordzee. Ook heeft het te maken met een aantrekkende energievraag vanuit Azië.

Vooral dat laatste is niet meer dan logisch. Naarmate de gasprijzen verder dalen, wordt het aantrekkelijker om weer te gaan kopen. China, maar ook Japan en Korea zijn weer aan de markt. En Europa heeft met de grote lng-producerende landen als de VS en Qatar dan wel contracten voor dit en volgend jaar. Langer vooruit wil Europa zich niet te zeer vastleggen op fossiele energiebronnen.

Nederlandse gasvoorraden aangevuld

Ook Europese landen zelf zijn extra gas aan het kopen op de gunstige gasmarkt. Het vullen van de gasvoorraden is in Nederland versneld doorgegaan. De laatste twee weken is de vulgraad met 4 procentpunten omhoog gegaan naar 70,8%. Nog een eindje te gaan tot de 90% die de EU-lidstaten zichzelf hebben opgelegd.

Prognose: stijgende gasprijs

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin