Gasprijs daalt door minder vraag en meer voorraad

01-09 | |
Lng-terminal in Barcelona. De risico’s in de gasvoorziening dalen als het landen lukt de invoer van lng (vloeibaar gemaakt aardgas) verder op te voeren. - Foto: Reuters
Lng-terminal in Barcelona. De risico’s in de gasvoorziening dalen als het landen lukt de invoer van lng (vloeibaar gemaakt aardgas) verder op te voeren. - Foto: Reuters

De Europese aardgasprijs daalde donderdag voor de vierde dag op rij na de recente stijging tot recordhoogte. Door die hoge prijs werd de vraag naar aardgas minder. Daarnaast lukt het landen om de gasvoorraden sneller dan gepland aan te vullen.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas donderdagmorgen met zo’n 5% naar ruim € 228 (omgerekend iets minder dan € 2,23 per kuub). Daarmee liggen de prijzen weer zo’n derde lager dan op de piek van vorige week. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de € 20 per megawattuur (zo’n 19,5 cent per kuub).

De Europese Unie is ondertussen hard bezig met het aanleggen van voorraden voor de winter om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas later dit jaar.

Volgens kenners kunnen de risico’s in de gasvoorziening minder worden als het landen lukt de vraag naar gas met een tiende te verlagen en de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van elders verder op te voeren. In augustus zou de Europese gasvraag 12% lager zijn geweest in vergelijking met augustus vorig jaar.

Nord Stream 1 ligt drie dagen stil

Rusland legde ondertussen de gasleveringen via Nord Stream 1, Europa’s belangrijkste aanvoerroute, op woensdag voor drie dagen stil vanwege onderhoud. De vraag is of de gaskraan daarna weer opengaat.

Verder bleek dat er meer gas vanuit Noorwegen naar Europa stroomde. Ook is de energieproductie door windmolens in bepaalde landen toegenomen.

Extra bevoorrading

Duitsland, de grootste economie van Europa, moet volgens de energietoezichthouder van het land de vraag naar gas met ten minste 20% verminderen en zich verzekeren van extra bevoorrading. De EU formuleerde eerder een doelstelling om het verbruik met 15% terug te brengen.

Nederland is ook druk bezig om de gasvoorraden aan te vullen. Komende week zullen de opslaglocaties naar verluidt al voor 80% gevuld zijn.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer