Gasprijs daalt ondanks EU-prijsplafond

21-12-2022 | |
Ledlampen in een Westlandse kas, het toonbeeld van energiebesparing. - Foto: Ton van der Scheer
Ledlampen in een Westlandse kas, het toonbeeld van energiebesparing. - Foto: Ton van der Scheer

Nederland is en blijft tegen, maar het EU-prijsplafond voor gas gaat er komen. De gasprijs daalt ondertussen.

Al voor het einde van de vorstperiode uit, zette eind vorige week een daling van de gasprijs in. Het nieuws over een Europees akkoord over een prijsplafond voor de gasmarkt maakt op de markt kennelijk nog weinig indruk. Dat plafond, dat eigenlijk geen plafond is, maar een marktcorrectiemechanisme wordt genoemd, is maandag 19 december op de top in Brussel door de Europese lidstaten bij meerderheid aangenomen.

Marktcorrectiemechanisme

Het maximum dat de EU voor gas wil betalen is € 180 per megawattuur, ongeveer gelijk aan € 1,80 per kuub gas. Zodra die prijs op de Europese gasbeurs meer dan drie dagen wordt gehaald, en er elders voor gas € 35 minder wordt betaald, treedt het zogenoemde marktcorrectiemechanisme in werking.

Overigens is de internationale beurs ICE, waar de Europese gashandel plaatsvindt, net als Nederland tegen een dergelijk marktingrijpen. De beurs heeft eerder al aangekondigd naar Londen te zullen verhuizen. Het mechanisme zal sowieso pas op 15 februari ingaan.

In Nederland en tot voor kort ook Duitsland leeft de vrees dat de markt zich onweerstaanbaar tot dat maximum aangetrokken zal voelen. Ook is de vrees dat als het mechanisme gaat werken gasaanbieders Europa links zullen laten liggen.

Prognose: tot eind van het jaar blijft er ruimte voor alsnog een stijging.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer