Gasprijs daalt verder bij gevulde voorraden

07-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasprijs daalt al het hele jaar, maar neemt de laatste week nog weer wat extra stapjes verder omlaag.

De handelstermijnen tot en met september 2023 naderen inmiddels de 40 cent per kuub, gelijk aan begin augustus 2021. De lente komt eraan en de gasvoorraden zijn nog steeds voor meer dan 60% gevuld.

Energieministers laten her en der in Europa zelfverzekerde geluiden horen over die gasvoorraden. Die moeten tussen nu en volgende winter weer toe naar een vulgraad van 95%. Dat zou volgens de Duitse minister van economie Habeck moeten kunnen zonder de omhoog piekende gasprijs, die we vorige zomer zagen. Temidden van het oorlogsgeweld en het handelsdiplomatieke geweld rond Russisch gas en de Nord Stream-pijpleidingen, ging de prijs toen van iets boven de 80 cent voor een kuub gas begin juli naar € 3,12 op 25 augustus.

Veel gas over en dalende prijs

In feite was dat een nawee van de gestaag stijgende gasprijs in de zomer van 2021. Omdat er toen nog gedacht werd dat die stijging onmogelijk kon voortduren, meenden inkopers nog wel even te kunnen wachten met het kopen van gas om de Europese gasvoorraden mee te vullen. Met een historisch lage vulgraad tot gevolg in de winter 2021-’22. De uitgangspositie is nu veel beter: nog veel gas over, een dalende gasprijs en voldoende aanvoer van lng.

Prognose: als inkopers nu de voorraden alweer gaan opbouwen met nu relatief goedkoop gas, kan dat de prijsdaling remmen.

 

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer