Warme herfst laat gasprijs verder dalen

25-10 | |
Gasprijs
Foto: ANP

Het aangename herfstweer drukt op dinsdagochtend 25 oktober de gasprijzen voor levering november op de termijnmarkt tot rond de 94 cent per mWh, ofwel omgerekend net iets minder dan 92 cent per kuub. Eind augustus lag deze prijs nog € 2,50 hoger op € 3,42 per kuub.

Begin deze week worden meerdere schepen met vloeibaar gas gelost bij de Nederlandse gasterminals. De groeiende aanvoer van vloeibaar gas levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de gasvoorziening van ons land. Mede daardoor zijn de gasvoorraden inmiddels goed gevuld voor de wintermaanden. Bovendien wordt tot in november relatief warm weer voorspeld. Dat betekent dat de voorraden voorlopig niet hoeven te worden aangesproken.

Gasprijs 30 cent lager

TradeGas verlaagde begin deze week de prijs voor het eerste kwartaal van 2023 naar € 1,40 per kuub. Daarmee ligt de prijs 30 cent lager dan begin deze maand. Het gasplatform noteerde eind augustus ook ruim boven de € 3 per kuub. Inmiddels zijn de prijzen dus meer dan gehalveerd. Voor heel 2023 is de prijs verlaagd naar € 1,38 per kuub. Tijdens de piek eind augustus moest zo’n € 2,75 per kuub voor levering volgend jaar worden betaald.

Stroom goedkoper door dalende gasprijs

In het zog van dalende gasprijzen wordt ook stroom goedkoper. Energieplatform TradePower verlaagde de prijs begin deze week naar € 339 per mWh voor levering in 2023. Eind vorige maand lag de prijs nog ruim boven de € 400 per mWh en eind augustus werd zelfs € 660 betaald voor dezelfde leveringstermijn.

Brent-olie

De notering van Brent-olie zakte dinsdag weer richting de $ 90 per vat van 159 liter. China importeerde vorige maand 2% minder olie dan een jaar geleden. Daarnaast geeft de Verenigde Staten opnieuw olie uit de strategische voorraden vrij. Daarnaast heeft de overheid in de VS de toezegging gedaan dat de strategische voorraden worden aangevuld als de olieprijs onder de $ 70 per vat daalt. Dit moet zorgen voor een bodem in de markt, zodat olieproducenten worden gestimuleerd om de productie op te voeren.

Markt voor diesel net rooskleurig

Ondanks de lagere olieprijs ziet de markt er voor diesel nog verre van rooskleurig uit. Sancties tegen Rusland houden onder meer een importverbod in van ruwe olie uit dat land vanaf 5 december. Daarna volgt begin volgend jaar ook een boycot van Russische olieproducten zoals diesel, meldt dagblad FD. Daarmee wordt het aanbod van diesel op de Europese en dus ook Nederlandse markt nog krapper dan het op dit moment al is.

Prognose: verder dalende gasprijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer