Gasprijs daalt verder

02-11 | |
Het bijzonder zachte herfstweer laat de dagprijs van gas dalen. - Foto: Canva/timharman
Het bijzonder zachte herfstweer laat de dagprijs van gas dalen. - Foto: Canva/timharman

Al twee maanden lang is de gasprijs in dalende lijn.

​Terwijl weervrouw Helga van Leur gesponsord door de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie met haar al direct veelbesproken energie-weerbericht komt, gaat de gasprijs steeds gestager omlaag. Gas contracteren voor 2023 was maandag 31 oktober terug op het prijspeil van afgelopen juni. Nog opvallender is de daling van de prijs voor daggas. Die is inmiddels gedaald naar een bijna ‘vooroorlogs’ laag niveau van 33 cent per kuub.

Dat laatste heeft natuurlijk veel te maken met het nog steeds bijzonder zachte najaarsweer. Deze week komt daar nog niet zo heel veel verandering in: de temperaturen blijven nog een paar dagen bovengemiddeld hoog. En daar komt dan ook nog eens een hoop wind bij, zo liet ook weervrouw Van Leur al zien.

Lage gasprijzen meevaller om gasbuffers te vullen

De lagere gasprijzen zijn een meevaller voor de Europese overheden die er de laatste lege hoekjes van hun gasbuffers nog mee hebben kunnen vullen. Die vulgraad liep in Nederland inmiddels alweer een beetje terug, van 93,4% op 14 oktober naar 91,7% op 28 oktober. Dat blijft overigens ongekend hoog en zal vermoedelijk dus volgende week ook wel weer wat hoger zijn.

Gezien de blijvend verlaagde vraag naar gas en het nog niet direct invallen van de winter kan de gasprijs nog wel ietsje verder dalen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer