Gasprijs gaat weer omhoog

29-11-2022 | |
Actie tegen gasboringen onder de Waddenzee. - Foto: ANP / Anton Kappers
Actie tegen gasboringen onder de Waddenzee. - Foto: ANP / Anton Kappers

De gasprijs is deze week weer wat verder omhoog aan het gaan. Dat komt vooral door voorspelde kou in Europa.

Het met veel moeite tot stand gekomen plan voor een Europese prijsplafond maakte vorige week nog weinig indruk op de markt, noch in stijgende noch in dalende lijn. Dat was ook niet zo vreemd, want het is een hoog plafond (€ 2,75 per kuub) en de mogelijkheden om het zelfs bij een dergelijk hoge prijs alsnog buiten werking te stellen zijn zo ruim, dat het de vraag is of het ooit van kracht zal worden.

Niemand binnen de EU blij met plan

Sowieso moeten de Europese energieministers zich er nog achter scharen. Het is namelijk alleen nog maar een plan. Over twee weken moet dat plan ook een akkoord krijgen. De mitsen en de maren aan het plan, die er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat het plafond niet zal betekenen dat volgend jaar alle lng-tankers de steven wenden en naar andere werelddelen varen waar men wél de hoofdprijs voor gas wil blijven betalen, zorgen er nu voor dat er eigenlijk niemand in de EU blij mee is.

Olieprijs omlaag

De gasprijs is deze week overigens wel weer wat omhoog gegaan. Vooral de kortere termijn en de dagprijzen gaan omhoog. Maar tegelijkertijd is de olieprijs de laatste week wél omlaag gegaan. De protesten in China hebben er bovendien voor gezorgd dat ook de aandelenbeurzen omlaag gingen. De vrees voor geremde economische groei en minder vraag naar energie vanuit Azië zorgt voor dit negatieve sentiment.

Klimaatactivisten

Specifiek voor gas was er dan nog het nieuws dat Rusland de gastoevoer naar Moldavië, via Oekraïne, vooralsnog open houdt. De klimaatactivisten, die dit weekend op de Friese waddenwijk protesteerden tegen vergunningen voor gasboringen onder de Waddenzee, maakten de andere kant op echter misschien net zo veel (of zo weinig) impact.

Prognose: iets verder stijgende gasprijs naarmate de winter vordert

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer