Gasprijs is piek voorbij, maar zorgen om levering blijven

11-01 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

De gasprijs ligt net onder 80 cent per kuub en is daarmee een stuk lager dan de piek van ruim € 1,60 rond de kerst, maar de rust is nog lang niet wedergekeerd op de gasmarkt.

Vorige week, vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet, liet demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken nog weten dat er twee keer zoveel gas wordt opgepompt uit de Groningse bodem dan voorzien. Dit is onder andere nodig om aan de Duitse leveringshoeveelheden te voldoen. De Europese gasvraag blijft hoog en op geopolitiek niveau zijn er zorgen om onrust tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Tankers vol aardgas

Extra tankers vol vloeibaar gemaakt aardgas (lng) hebben eind vorige week koers gezet naar Europa in plaats van naar China. Handelaren hopen te profiteren van de zeldzaam hoge prijzen voordat die mogelijk gaan dalen. In totaal zijn nu dertien tankers onderweg naar Europa in plaats van naar Azië, meldt databureau Kpler.

Gaskraan Rusland dicht

De gevolgen zullen in Europa en in Nederland groot zijn als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien. Dat is een extreem scenario waar Europese landen zich zorgen om maken, meldde persbureau Bloomberg eerder. Het zou tot gevolg kunnen hebben dat de gasprijzen enorm stijgen, dat industrieën moeten worden stilgezet en ook kan de stroom regelmatig uitvallen, zeggen experts.

Rusland zou wraak kunnen nemen wanneer het land wordt gestraft met zware sancties na een inval in Oekraïne. De Verenigde Staten en Europa hebben gesproken over financiële, technologische en militaire strafmaatregelen.

Afhankelijkheid toegenomen

Volgens het Amerikaanse energiebureau Energy Information Administration (EIA) kwam in 2017 zo’n 35 procent van het in Europa gebruikte gas uit Rusland. “En sindsdien is de afhankelijkheid toegenomen”, zegt gasexpert René Peters van onderzoeksbureau TNO. Nederland was door het Groningenveld jarenlang zelfvoorzienend en een exporteur van gas.

Als er zware sancties komen voor Rusland, kan dat land de gaskraan naar het westen dichtdraaien. Russisch gas is van cruciaal belang voor Europa, waar de reserves voor de aanvang van de winter al laag waren.

Nord Stream 2

De nieuwe pijplijn Nord Stream 2, die onder de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is al sinds september klaar. De Duitse toezichthouder voor gas- en stroomnetwerken moet nog toestemming geven voor het gebruik van de pijpleiding. Die al vanaf het begin omstreden is. Zo was er onder andere verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook andere landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland via de gaspijpleiding meer invloed zou krijgen in Europa.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer