Gasprijs korte termijn fors gestegen

Afgelopen week is de prijs voor gas opgelopen, met name in de daghandel. De dagprijs voor gas steeg bijna met 3 cent per kuub.

Dit is een forse stijging, maar het niveau is nog altijd relatief laag: minder dan 10 eurocent per kuub gas. De stijging op de daghandel is tijdelijk, omdat de aanvoer niet optimaal is vanuit Noorwegen. Voor de lange termijn kan de prijs de stijging vasthouden door een toename van de prijs voor CO2-emissierechten en het toegenomen vertrouwen in de economie.

Voldoende aanbod wind en zon

De elektraprijzen voor de korte termijn lopen op. Er is voldoende aanbod aan wind en zon, maar de maand september is aangebroken. Dit zorgt voor minder zonuren en de temperatuur daalt verder in de avond en in de vroege ochtend, dus neemt de vraag toe.

Afgelopen week is de CO2-prijs aardig opgelopen, dat heeft voor hogere prijzen gezorgd op de elektriciteitsmarkt. In de financiële pers wordt genoemd dat de stijging een gevolg is van het groene beleid van de Europese Commissie, met de bedoeling bedrijven die veel CO2 uitstoten, bewegen tot groenere productie. Deze invloed op de CO2-prijs is al langer bekend en is een voor de hand liggende verklaring.

Opwaartse druk op oliemarkt

Op de oliemarkt is enige opwaartse druk ontstaan, maar dit heeft nog geen grote invloed gehad op de prijsontwikkeling. De opwaartse druk komt onder andere door de berichtgeving over de handelsoorlog tussen China en Amerika. Als die relatie heel voorzichtig iets beter wordt, neemt het vertrouwen in de mondiale economie onder handelaren blijkbaar direct toe en durven ze weer meer te investeren in olie.

Opwaartse druk ontstaat ook doordat de voorraden mondiaal licht afnemen. Het feit dat Opec+ wellicht stapsgewijs meer wil gaan produceren en de productielocaties in Amerika in aantal niet verder afnemen, geven aan dat er meer balans tussen vraag en aanbod is. Als de vraag toeneemt, zal de productie hierin meegaan, is de verwachting.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.