Gasprijs kruipt omlaag

09-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

​Met nu en dan nog een hikje omhoog is de gasprijs deze week tergend langzaam omlaag gekropen naar onder de € 2. De nog steeds niet helemaal goed op gang gekomen Russische gasleveringen zijn wel stabiel. De Nederlandse gasopslagen zijn nu voor 72% gevuld. Die stabielere stroom van Russisch gas zou verklaren waarom de prijs voor de komende kwartalen weer wat daalt.

​Het niveau is en blijft uiteraard torenhoog. Het Nibud waarschuwt dan ook dat Nederland de gascrisis vooral niet mag onderschatten. Die indruk wordt wel gewekt door het uitblijven van maatregelen door de overheid, zoals die in bijvoorbeeld Frankrijk en België wel zijn genomen. Ook in Nederland zullen in de huishoudens in de lagere en middeninkomens meer en meer betalingsproblemen gaan optreden, vreest het Nibud.

Marktprijzen

De vraag is wel wat dit soort overheidsregelingen doen met de marktprijzen. Meer financiële compensatie verzwakt de stimulans om (veel) zuiniger met energie om te gaan. Het door Frankrijk aangehouden prijspeil van oktober 2021 komt op de gasmarkt neer op een kwart van de huidige prijs. Met een kale gasprijs van tussen 40 en 50 cent per kuub zou menig glasteelt overigens nog altijd lastig rond te rekenen zijn.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer